Bludná planeta bez mateřské hvězdy v představách malíře. Credit: JPL, NASA
Bludná planeta bez mateřské hvězdy v představách malíře. Credit: JPL, NASA

Astronomové objevili zřejmě další bludnou planetu. 2MASS J1119-1137 se nachází 95 světelných let od nás.

Bludné planety jsou podle některých studií možná stejně běžné jako hvězdy, takže jich v naši Galaxii mohou být desítky a možná stovky miliard.

Bludné nebo přesněji volně se pohybující planety neobíhají okolo žádných hvězd. Patrně vznikly klasicky jako jejich „normální“ kolegyně, ale poté byly vyhozeny ven při interakci s ostatními planetami. Podle novější studie mohou být generátorem těchto planet i cirkumbinární systémy.

Volně se pohybující planety je samozřejmě obtížné najít. Kromě infračervených přehlídek (mladé planety) nabízí příležitost ještě gravitační mikročočky. V době psaní tohoto článku začíná Kepler novou pozorovací kampaň, jejíž součástí bude i lov podobných planet – velmi doporučuji dřívější podrobný článek o této kampani.

Jedním ze známých příkladů dříve objevené bludné planety je PSO J318.5-22. Nyní astronomové hlásí objev další bludné planety. V datech z již nepracující infračervené družice WISE se podařilo najít objekt 2MASS J1119-1137. Na základě dalších pozorování ze Země se podařilo odhadnout hmotnost objektu na 4 až 8 Jupiterů.

Přesnějšímu určení hmotnosti pomohlo to, že objekt je součástí hvězdné asociace TW Hydrae, což jsou hvězdy, které mají podobný původ a tedy i stáří – 10 milionů let.

2MASS J1119-1137 se nachází 95 světelných let od nás.

Zdroj: carnegiescience.edu

Reklama