Kepler během své primární mise shromáždil obrovské množství dat, kterými se prohrabávají speciální algoritmy. Ty ale některé možné tranzity mohou přehlédnout. Před 4 lety proto přišel na scénu projekt Planet Hunters (lovci planet).

Kdokoliv se může zaregistrovat a prohledávat data z Keplera. Není to práce zbytečná, objeveno už bylo mnoho kandidátu a také dvě potvrzené exoplanety:

Nyní vychází další odborný článek. Veřejnosti se tak podařilo objevit už třetí exoplanetu. Systém dostal označení PH3, ale my hl známe už z dřívějška jako Kepler-289.

U hvězdy Kepler-289 byly již dříve objeveny dvě exoplanety, které mají oběžné doby 35 a 126 dní. Bližší z planet má poloměr asi 2 Země, vnější planeta jak pak plynným obrem o něco větším než Jupiter.

Projektu Planet Hunters se nyní podařilo v systému objevit třetí exoplanetu, která se nachází mezi oběma známými exoplanetami a okolo hvězdy oběhne jednou za 66 dní.

Planet Hunters v tom udělali mírný zmatek:

  • Kepler-289 b = PH3 b
  • Kepler-289 c = PH3 d
  • Nová planeta = PH3 c

My budeme užívat nově značení.

Nová planeta PH3 c je asi 2,7x větší než Země. Ve vzdálenosti 0,5 AU jsou namačkány tři planety. Všechny větší než Země a jeden obr. To samozřejmě znamená, že se planety gravitačně ovlivňují a to ne zrovna zanedbatelným způsobem. V praxi to znamená, že dochází k odchylkám v časech tranzitů a to zejména u planety PH3 c, kde je to v průběhu 10 tranzitů více než 10 hodin. Velikost odchylky je samozřejmě závislá na „gravitačním vlivu“ a tedy hmotnosti. Astronomové (za Planet Hunters stojí například slavná odbornice na exoplanety Debra Fischerová), tak mohli spočítat i hmotnosti.

Nově objevená exoplaneta má hmotnost 4x větší než Země, což znamená, že se její hustota pohybuje kolem 1 200 kg/m3. Velkou část hmotnosti tak bude zřejmě tvořit plynná obálka (z vodíku a hélia).

Zdroj: Planet Hunters VII. Discovery of a New Low-Mass, Low-Density Planet (PH3 c) Orbiting Kepler-289 with Mass Measurements of Two Additional Planets (PH3 b and d)

Reklama