Roman Space Telescope, credit: NASA
Roman Space Telescope, credit: NASA

NASA chystá nový kosmický dalekohled, který bude na první pohled mnohem podobnější Hubblovu dalekohledu než Kosmický dalekohled Jamese Webba, který je častokrát označován za jeho nástupce.

Dalekohled, který byl letos do května znám pod názvem WFIRST, bude mít i stejně velké zrcadlo s průměrem 2,4 metru. Oba dalekohledy také spojuje jedno jméno – Nancy Grace Roman. Letos v květnu byl WFIRST přejmenován na Nancy Grace Roman Space Telescope (zkráceně Roman Space Telescope, RST). Americká astronomka zemřela před dvěma lety a mimo jiné sehrála klíčovou roli při plánování Hubblova dalekohledu. Dokonce je označována za matku slavné legendy kosmické astronomie.

Roman Space Telescope bude zkoumat temnou energii a to prostřednictvím několika mechanismů a to včetně pozorování vzdálených supernov a gravitačních čoček. Nás ale zajímá druhý úkol teleskopu – exoplanety.

Na palubě bude koronograf pro přímé pozorování exoplanet. Druhým přístrojem bude kamera, která bude využívat poměrně velké zorné pole, stokrát větší ve srovnání s Hubblem. Úkolem bude mimo jiné lov gravitačních mikročoček.

Několik exoplanet jsme touto metodou už objevili. Velmi dobří jsou v tomto ohledu polští astronomové se svým projektem OGLE a japonsko-novozélandský projekt MOA.

Princip metody je jednoduchý. Pokud se mezi námi a vzdálenou hvězdou nachází objekt nezanedbatelné hmotností, ohne a zesílí svou gravitací světlo vzdálené hvězdy. Obvykle je tímto objektem další hvězda a pokud okolo ní obíhá planeta, projeví se to jako další malé zjasnění. Primárním objektem ale může být i bludná planeta či hnědý trpaslík.

Podle teorií (a pozorování je pozorují) existují planety bez hvězd. Osamělí poutníci nekonečným vesmírem, kteří byli ze svých soustav vyhozeni při gravitačních interakcích s dalšími planetami či hvězdami.

Podle některých odhadů je těchto planet v Galaxii možná více než samotných hvězd! Že by byl vesmír méně prázdný, než nám ukazují naše přístroje? Bludné planety samozřejmě nevyzařují zrovna moc záření, takže i kdyby jich bylo našem sousedství nemalé množství, neuvidíme je.

Roman Space Telescope nám může pomoci zjistit, jak moc jsou bludné planety běžné. Měl by upřesnit jejich odhadovaný počet desetinásobně.

Název toulavé či bludné planety zavání jistou romantikou. Vědci jsou méně romantičtí a říkají jim FFP (free-floating planetary-mass objects). Podle nové studie by dalekohled měl být citlivý na planety o hmotnosti Marsu (0,1 Země) až po plynné obry (100 hmotností Země).

Mikročočkové události, kdy bludná planeta zesílí světlo vzdálené hvězdy, budou trvat hodiny až dny. Odhaduje se, že Roman Space Telescope najde velmi zhruba 250 FFP o hmotnosti Marsu a větší a to včetně asi 60 o hmotnosti menší ne Země. Na konkrétní čísla si ale budeme muset počkat do chvíle, kdy se mise tohoto dalekohledu pořádně rozjede.

Roman Space Telescope má odstartovat v roce 2025. Zatím není jasné, kdo ho vynese. Ve hře jsou rakety od SpaceX, Blue Origin (chystá raketa New Glenn) i United Launch Alliance.

Hledají planetu Devět, zakopávají o hromadu hnědých trpaslíků

Reklama