Credit: NASA
Credit: NASA

Jednou za čas se v médiích objeví zpráva, že se na Zemi řítí asteroid. Obvykle jde o malý objekt, případně nás asteroid mine ve vzdálenosti stovek tisíc kilometrů.

Okolo Země se pohybuje řada menších i trochu větších objektů. Paradoxně nejnebezpečnější jsou malé objekty, protože se špatně hledají. Slavný Čeljabinský meteor zranil stovky lidí, rozbil okna a před vstupem do atmosféry měl jen asi 20 metrů.

Pokud se chcete podívat na provoz v okolí naší planety, navštivte stránku https://cneos.jpl.nasa.gov/ca/

Zajímat nás bude následující tabulka:

V prvním sloupci je název objektu, ve druhém datum a čas nejbližšího setkání. V dalších dvou sloupcích je nejmenší vzdálenost od Země. Neznáme ji bohužel úplně přesně, takže v prvním sloupci je nominální hodnota a ve druhém skutečné minimum. Blíže by se tedy asteroid k Zemi dostat neměl.

Uvádět vzdálenost v kilometrech nemá příliš smysl. Astronomové využívají jiné jednotky. AU je astronomická jednotka, tedy střední vzdálenost Země od Slunce, což je 149 600 000 km. Pro měření vzdáleností ve Sluneční soustavě je to běžně používaná jednotka, ale pro průlety asteroidů okolo Země je možná příliš velká. Údaj se proto uvádí také v LD, což je střední vzdálenost Měsíce od Země (384 000 km).

Zajímavá může být dále v relative, což je relativní rychlost asteroidu vůči Zemi v kilometrech za sekundu. Všimněte si, že jde o velmi vysoké hodnoty, což je právě ten důvod, proč jsou srážky s asteroidy nebezpečné. V posledním sloupci je odhad velikosti tělesa (Extimated Diameter)H mag je absolutní hvězdná velikost, což je údaj důležitý spíše pro astronomy.

Nad tabulkou je rolovací menu, prostřednictvím kterého můžete údaje filtrovat. Můžete se podívat na průlety v minulosti, jen na ty nejtěsnější apod.

V médiích nyní rezonuje průlet asteroidu 2000 QW7. Není potřeba nic složitě hledat. Vpravo nahoře je vyhledávací políčko.

Z výsledků vidíme, že nás asteroid 2000 QW7 mine 14. září ve 23:54 ve vzdálenosti 13,87 LD, což je asi 5,3 milionů kilometrů. Velikost asteroidu je 290 až 650 metrů.

A co uvidíme? Vůbec nic. Některé asteroidy prolétající poblíž Země lze pozorovat hvězdářským dalekohledem, ale musíte vědět, kam se dívat, mít dobré podmínky a trochu lepší vybavení.

Reklama