Kepler-138, credit: Credit: NASA/JPL-Caltech
Kepler-138, credit: Credit: NASA/JPL-Caltech

Kepler chrlil velké množství dat. TESS ho v tomto ještě předčí. Některé tranzity planet mohou algoritmům vědců i vědecké komunitě uniknout. Data z první i druhé mise Keplera proto analyzovali také běžní uživatelé internetu. Pokračují v tom i nyní, kdy se zakousli do dat z TESS. A slaví další úspěchy.

Na ten první z dat TESS si musíme počkat. Na Sjezdu Americké astronomické společnosti ale byly představeny další novinky, které vycházejí ještě z dat Keplera. Ten nejnovější má jméno K2-288 Bb.

Trochu krkolomné označení říká, že planetu našel Kepler v rámci mise K2 a obíhá okolo menší (B) hvězdy, která je součástí vícenásobného hvězdného systému.

Větší z hvězd má zhruba polovinu velikosti Slunce, menší asi třetinu. Obě hvězdy jsou od sebe vzdáleny zhruba 55 AU.

Okolo menší hvězdy obíhá planeta K2-288Bb v obyvatelné zóně s dobou oběhu 31,1 dní. Její rovnovážná teplota bude okolo 226 Kelvinů. Poloměr je asi 1,9 Země, což znamená, že půjde spíše o mini-neptun, než o planetu zemského typu.

K2-138 s šesti planetami

Téměř přesně před rokem vyšla studie o objevu pěti planet u hvězdy K2-138. Internetoví lovci exoplanet u této hvězdy objevili hned pět planet! Jejich velikost se pohybuje od 1,6 po 3,3 Země, přičemž nejvnitřnější planeta (K2-138b) je nejmenší.

Oběžné doby planet jsou od 2,4 po 12,8 dní a jsou v rezonanci 3:2. Pokud tedy například druhá planeta v systému oběhne okolo hvězdy dvakrát, její sousedka to stihne třikrát. Níže vidíte oběžné doby jednotlivých planet, takže si to můžete vyzkoušet a spočítat.

Systém K2-138 a pět planet objevených lovci tranzitů na internetu. Credit: Kevin K. Hardegree-Ullman, Jessie L. Christiansen
Systém K2-138 a pět planet objevených lovci tranzitů na internetu. Credit: Kevin K. Hardegree-Ullman, Jessie L. Christiansen

Nyní bylo oznámeno, že kosmický dalekohled Spitzer potvrdil tranzity šesté planety. Je to tak trochu vyděděnec. K2-138g je s průměrem 3,7 Země největší planetou v systému a obíhá trochu dál od zbývajících pěti sester – s dobou oběhu necelých 42 dní.

K2-138 je poměrně jasná hvězda, což může usnadnit určení hmotnosti planet prostřednictvím měření radiálních rychlostí.

Zdroje:

Reklama