Exoplaneta HIP 65426b. Credit: Chauvin et al. / SPHERE
Exoplaneta HIP 65426b. Credit: Chauvin et al. / SPHERE

Astronomové nedávno oznámili objev první exoplanety přístrojem SPHERE, který hledá exoplanety přímou metodou.

SPEHERE byl spuštěn před pár lety a je součástí výbavy dalekohledu UT3 interferometru VLT Evropské jižní observatoře.

HIP 65426 je velmi mladá hvězda, jejíž stáří se odhaduje na 14 milionů let. Je přibližně dvakrát hmotnější než naše Slunce a také mnohem teplejší – povrchová teplota je asi 8800 Kelvinů.

Přestože se jedná o mladou hvězdu, astronomové u ní neobjevili žádný disk z prachu a plynu. Našli ale planetu. HIP 65426 b má hmotnost 6 až 12 Jupiterů a nachází se úctyhodných 92 AU od hvězdy. To je pro srovnání asi třikrát dál, než obíhá Neptun okolo Slunce.

Exoplanetu můžeme pozorovat přímo, protože je ještě také velmi mladá a tedy horká – její teplota dosahuje asi 1300 Kelvinů.

Existují dva možné scénáře, jak se mohla planeta dostat tak daleko od své hvězdy. Mohla vzniknout tam, kde ji dnes pozorujeme nebo vznikla blíže k hvězdě, ale poté migrovala dál od hvězdy vlivem interakcí s bližší planetou.

Žádnou jinou planetu astronomové v systému nenašli, ale pozorování přístroje SPHERE mají svá omezení. Vědci by našli planetu o hmotnosti větší než asi 5 Jupiterů ve vzdálenosti nejméně 20 AU.

Budoucí astrometrická pozorování by mohla odhalit, zda má HIP 65426 b kruhovou nebo eliptickou dráhu. Druhá možnost by odpovídala interakci s jinou planetou.

Mateřská hvězda navíc extrémně rychle rotuje, což může také hovořit pro přítomnost větší planety ve vnitřních částech systému.

SPHERE pozoroval hvězdu od května 2016 do února 2017.

Související články

Evropa srovnala skóre, snímky ze SPHERE jsou neuvěřitelné!

Zdroj: Discovery of a warm, dusty giant planet around HIP65426

Reklama