Las Cumbres. Foto: John Martinez, CC0
Las Cumbres. Foto: John Martinez, CC0

Ke konci května došlo poprvé po čtyřech lete k dalším poklesům jasnosti záhadné hvězdy KIC 8462852. Nyní se čeká na další.

Je asi dobré zdůraznit, že nemuselo jít nutně o první poklesy od května 2013. Od doby, kdy Kepler přestal hvězdu pozorovat, jsme zde měli určité hluché období, kdy o dané hvězdě a jejím chování nikdo nevěděl. Objevit se ho podařilo až na podzim 2015.

V noci na 20. května začala jasnost hvězdy opět klesat. Po pěti dnech poklesy skončily a dostaly i své jméno – říká se jim Elsie.

Pojmenovat poklesy trochu lidštějším jménem než je juliánské datum je určitě dobrý nápad. V tomto případě souvisí s kampaní na Kickstarteru. Tabetha Boyajian tam před časem vybrala prostředky pro pozorování hvězdy dalekohledy na Las Cumbres do listopadu příštího roku. Lidé, kteří darovali určitou částku, se mohou do pojmenovávání zapojit.

Další pokles?

Amatérský astronom Bruce Gary byl jedním z těch, kteří svá data dodali jako první. V pátek 2. června zaznamenal další možný pokles o 0,3 %. Zatím ale není jasné, zda se jedná skutečně o reálný pokles jasnosti. Ostatní data mají větší chybu měření, než je uvažovaný pokles.

Astronomové nicméně hvězdu i nadále monitorují a je velmi pravděpodobné, že se v nejbližších dnech nebo týdnech dočkáme dalšího poklesu.

Připravuje se také odborná práce. Nezapomeňme, že pokles na konci května byl vůbec poprvé sledován v přímém přenosu a to snad ve všech částech spektra.

Související 

Elegantní a sexy. Na stole je nová hypotéza o záhadné hvězdě KIC 8462852

Reklama