Většina pozemských lovců tranzitujících exoplanet jsou poměrně malé dalekohledy nebo s trochou nadsázky jen kamery s objektivem. Klíčovou vlastností je totiž především velké zorné pole, aby bylo možné pozorovat větší množství hvězd současně. Pokud jste si někdy hráli s astronomickým dalekohledem a koukali se třeba na Měsíc, tak víte, že čím větší zvětšení, tím menší část oblohy nebo třeba právě Měsíce, vidíte.

Už před časem jsme psali o pozorování tranzitů exoplanet dalekohledem, který byl před pěti lety připraven při příležitosti Mezinárodního roku astronomie a stojí pár kaček.

K pozorování tranzitu exoplanety potřebujete CCD kameru nebo fotoaparát, dalekohled (nebo teleobjektiv), stativ a hodinový strojek. Tranzit trvá obvykle několik hodin a hvězdy se po obloze vlivem rotace Země pohybují. Hodinový strojek vám tak udrží cílovou hvězdu stále v centru zorného pole.

David Schneider pozoroval tranzit exoplanety HD 189733 b pomoci svého starého fotoaparátu Canon EOS Rebel XS DSLR. K němu si na internetu koupil 300 mm teleobjektiv Nikon (92 dolarů) a adaptér (17 dolarů).

Za stativ a hodinový strojek utrácet nechtěl, tak si je vyrobil z dřeva, ozubených kol ze staré inkoustové tiskárny a řídicí desky (viz video výše).

Nakonec se pustil do pozorování. Pomoci dokoupeného hledáčku našel hvězdu HD 189733 a začal pozorovat po dobu 3 hodin. Samotný tranzit trvá asi 108 minut, pozorování začalo asi půl hodiny před jeho počátkem.

Snímky pak Schneider analyzoval pomoci volně šiřitelného programu IRIS. Jasnost pozorované hvězdy se porovná s referenčními hvězdami. Získané údaje o jasnosti nakonec přepsal v Excelu. Pokles jasnosti hvězdy odpovídal hloubce tranzitu HD 189733 b.

Podrobnosti na http://spectrum.ieee.org/

Reklama