Dosud nepojmenované krátery na Marsu...
Dosud nepojmenované krátery na Marsu…

Tento způsob výběru peněz na vědu, zdá se mi poněkud nevhodný.

O projektu Uwingu jsme na našem webu už psali. Za jeden dolar můžete navrhnout jméno pro exoplanetu a za stejnou sumu hlasovat pro některý z návrhů. Mezinárodní astronomická unie (IAU) sice původně podobné snahy nepřímo odsoudila, nakonec ale kupodivu částečně otočila (viz odkazy na konci článku).

Uwingu slibuje, že část prostředků dá na podporu popularizace a vzdělávání. Kromě toho říká uživatelům pravdu, jak to s jejich návrhy ve skutečnosti je a také ceny jsou příznivé.

Tím se projekt zásadně liší od podvodných firem, které prodávají za stovky korun hvězdy, pozemky na Měsíci či Marsu apod. Hvězda samozřejmě nikdy vaše jméno neponese, snad až na záznamy dané firmy a i tam bych se nedivil, kdyby jednu hvězdu „prodali“ více lidem.

Přestože je Uwingu vlastně taková astronomická charita, nejsem podobnou aktivitou dvakrát nadšen. Myslím, že možností, jak vybrat peníze na konkrétní projekt je zejména v zahraničí poměrně hodně. Existují weby, kde zadáte svůj projekt, jeho rozpočet a po nějakou dobou vybíráte peníze od lidí, kteří za různé částky dostanou různé benefity. Díky tomu se před časem třeba podařilo zakoupit reklamní čas před filmem v kinech a propagovat kosmonautiku.

Po exoplanetách se Uwingu vrhá na rudou planetu. Nabídku tvoří 550 tisíc kráterů na Marsu, které dosud Mezinárodní astronomická unie nepojmenovala.

Cena za pojmenování kráteru začíná na pěti dolarech a závisí na jeho velikosti. Samozřejmě se jedná o neoficiální pojmenování, v žádných mapách nebo na snímcích ze sond ho nenajdete.

Kromě určitého matení veřejnosti mi vadí ještě dvě věci. Na bohulibou činnost má jít pouze polovina peněz, zbytek si projekt nechá na své náklady.  To je mnohem větší podíl na náklady, než si třeba u nás mohou ze zákona nechávat charitativní organizace (a ty musí platit zaměstnance, cestovné apod.).

Druhý problém je v adresnosti. Uwingu se chlubí, že po pár dnech si jméno kráteru koupily tisíce lidí ze 78 zemí světa. Projekt hodlá vybrat až 10 milionů dolarů. Je velmi nepravděpodobné, že by nějaká část z 5 milionů šla například na projekty v České republice. Pokud tedy chcete podpořit popularizaci astronomie v Evropě nebo u nás, budete mít asi smůlu.

Stránky projektu www.uwingu.com

Související články:

Lidé mohou pojmenovávat exoplanety: IAU souhlasí a my nechápeme

Kupte si název exoplanety, vždyť je to tak levné!

Reklama