Bludná planeta v představách malíře. Credit: CfA
Bludná planeta v představách malíře. Credit: CfA

Úvahy o pojmenování exoplanet dostávají jiný rozměr.

Už nějaký ten pátek probíhá na internetu zajímavý projekt, který si ovšem mé sympatie rozhodně nezískal a nebýt několika dotazů v redakční poště, nikdy bych o něm nepsal.

Asi každý se občas setkal s podvodným jednáním některých firem, které za nemalý peníz nabízí pozemek na nebeských tělesech (frčí hlavně Měsíc a Mars) nebo pojmenování hvězdy po sobě či své milé. Jenomže vtip je v tom, že nic z toho vám nikdy patřit nebude. Mapa oblohy, kterou dostanete, má hodnotu pár korun a certifikát má hodnotu papíru a tisku jedné stránky A4.

Projekt Uwingu je trochu jiná káva. Nepůsobí jako podvodná stránka, hraje s vámi na rovinu a i ceny jsou mnohem příznivější. O co jde? Za necelý dolar (99 centů) můžete navrhnout jméno pro exoplanetu. Za stejnou cenu pak můžete hlasovat pro některý z již zapsaných návrhů a posunout ho tak do mediálně atraktivnějších vod.

Ze získaných prostředků má společnost financovat astronomický výzkum, vzdělávání v astronomii apod. a podporují ho i někteří lovci exoplanet. Nejde tedy o soukromý business.

Pokud samozřejmě čekáte, že nějaká exoplaneta – byť třeba jen nudný horký Jupiter, někdy ponese vaše jméno, pak se šeredně pletete. Dnes se nezdá, že bychom se blížili schválení nějaké rezoluce o pojmenování exoplanet a i kdyby Mezinárodní astronomická unie něco odklepla, její pravidla odporují tomu, aby si někdo názvy nebeských objektů kupoval, byť by šly peníze na bohulibé účely a šlo o symbolické částky.

Exoplanety se dnes označují podle mateřských hvězd, ačkoliv někdy je toto pojmenování spíše opačné. Například hvězda Kepler-10 se tak označuje pouze proto, že kolem ní byly objeveny planety dalekohledem Kepler.

Osobně jsem pro zachování současného stavu nebo pro sjednocení toho, co právě vídáme u tranzitujících exoplanet. Tam se obvykle planety pojmenovávají podle přístroje, který je objevil. V případě jiných metod bychom to mohli mít stejné. Existovala by tak třeba exoplaneta HARPS-10 b, nazvaná podle spektrografu HARPS. Problémem je, že toto sympatické řešení by nebylo ani při nejlepší vůli univerzální. Mnoho planet totiž objeví nezávislé týmy a často na základě analýzy dat z více spektrografů. Ve vodách tranzitujících exoplanet je situace jasnější, byť i tam v případě Keplera už vídáme potvrzené exoplanety od jiných týmů, které na přízvisko „Kepler-XX“ nedosáhnou.

Samozřejmě je zde  možnost pojmenovávat jen některé exoplanety. Jenomže tohle řešení je hodně problematické. Co bychom dělali s planetou, jejíž existence by byla zpochybněna? A k čemu vlastně potřebujeme jména pro exoplanety? Abychom zlepšili jejich popularizaci? Pojmenovávání planet podle mytologie, slavných osob atd. by naopak vedlo k prohloubení chaosu. Kdo by si pamatoval názvy všech exoplanet byť jen v jednom systému? Nebo by v systému byla jedna planeta pojmenována a další nikoliv? Ne, děkuji…

 

 

 

Reklama