TESS, credit: MIT KAVLI INSTITUTE FOR ASTROPHYSICS & SPACE RESEARCH
TESS, credit: MIT KAVLI INSTITUTE FOR ASTROPHYSICS & SPACE RESEARCH

Podrobnosti nejsou známy.

Družice TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) prošla všemi koly a byla ještě s jedním projektem vybrána k realizaci. Jedná se spíše o menší družici s celkovými náklady ve výši 200 milionů dolarů, což je třetina ve srovnání s Keplerem. Větší projekty v oblasti exoplanet od Američanů v současné době čekat nemůžeme. Jednak kvůli škrtům ale také z důvodu, o němž se příliš hlasitě nemluví. Finance na výzkum vesmíru na dlouhou dobu „vysál“ stále dražší dalekohled Jamese Webba, který by ovšem měl přinést i nějaké novinky o exoplanetách.

Ale zpět k TESS. Jedná se o nástupce Keplera a to možná doslovně. Podle aktuálních plánů by měl Kepler pracovat nejméně do roku 2016 a TESS odstartovat o rok později. To jsou ovšem pouze předpoklady, které může zhatit technická porucha nebo odklad startu.

O TESS toho zatím příliš mnoho nevíme. Původní koncept, který dokonce podporoval Google, byl zřejmě osekán. TESS měla hledat planety tranzitní metodou a zaměřit se především na jasné a blízké hvězdy. Tyto předpoklady zůstaly, co se však změnilo, je velikost družice. Původně měla disponovat šesticí kamer, nová úspornější verze bude mít jen čtyři kamery. Zaměřit by se měla dohromady na asi 500 000 hvězd.

Hlavní rozdíl mezi Keplerem a TESS bude ve velikosti zorného pole, které bude u TESS ještě větší a ve výběru cílových hvězd. Kepler hledá exoplanety na jednom místě v oblasti, kde je poměrně vysoká koncentrace hvězd. Většina z jeho cílových hvězd se ovšem nachází stovky světelných let daleko a jen nepatrný zlomek najdeme blíže než 600 světelných let od nás. Cílem Keplera je totiž statistický průzkum, zatímco TESS se zaměří na blízké hvězdy, u kterých bude hledat i planety zemského typu a vytipovávat cíle pro další průzkum třeba i zmíněným dalekohledem Jamese Webba. TESS bude také pracovat na delších vlnových délkách (600-1050 nanometrů, Kepler 400 až 850 nanometrů).

V roce 2017 se má do vesmíru vydat také evropská družice Cheops. Máme se tedy na co těšit :)

 

Reklama