Družice Cheops. Credit: University of Bern
Družice Cheops. Credit: University of Bern

Start družice Cheops je naplánován na rok 2017.

Evropská kosmická agentura (ESA) schválila realizaci poměrně levné a malé, za to však velmi užitečné družice. CHaracterising ExOPlanets Satellite (Cheops) bude vypuštěna kolem roku 2017 na tzv. heliosynchronní oběžnou dráhu ve výšce 800 km nad zemským povrchem. Na jejím provozu se bude podílet Rakousko, Itálie, Francie, Švédsko, Velká Británie a Belgie. Za Švýcarsko jsou v týmu oba objevitelé první známé exoplanety u hvězdy hlavní posloupnosti.

Cheops se stejně jako Kepler zaměří na výzkum exoplanet pomoci tranzitní fotometrie. Z hlediska strategie ovšem půjde o zcela odlišný projekt. Kepler exoplanety hledá a má jako hlavní cíl statistické hrátky (stanovit kolik exoplanet různých typů se ve vesmíru nachází apod.) a navíc pozoruje jen v jednom místě na obloze. Cheops bude schopná pozorovat kterékoliv místo na obloze a zaměří se převážně na již objevené exoplanety.

Družice by měla hledat tranzity exoplanet, které byly objeveny měřením radiálních rychlostí nebo pozorovat s velkou přesností tranzitující exoplanety, objevené například projektem NGTS (Next-Generation Transit Survey). Ten bude hledat exoplanety u jasných hvězd (méně než 13 mag) a dosáhne přesnosti kolem tisíciny magnitudy. Cílem jsou především exoplanety o poloměru 1 až 6 Zemí.

Kamery projektu NGTS (kresba). Zdroj: ngtransits.org
Kamery projektu NGTS (kresba). Zdroj: ngtransits.org

 

NGTS vychází z mimořádně úspěšného lovce exoplanet SuperWASP. Prototyp kamer byl testován na Kanárských ostrovech, samotný projekt ovšem bude sídlit na observatoři Cerro Paranal v Chile poblíž dalekohledů VLT.

Cheops bude tedy jakýmsi dalším střípkem do mozaiky evropského výzkumu exoplanet. Měla by výrazně zpřesnit poloměr objevených exoplanet, zatímco údaje o hmotnosti dodají připravované spektrografy (například ESPRESSO na zmíněném VLT). Cheops bude také zkoumat planety, na které se později zaměří kosmický dalekohled Jamese Webba nebo chystaná chlouba evropské astronomie – čtyřicetimetrový E-ELT.

Desetina času družice bude využita pro potřeby vědecké komunity. Také zde lze očekávat jistou návaznost na učiněné objevy. Cheops by mohla například prozkoumat tranzity exoplanet, u kterých existuje podezření na TTV (ovlivnění periody tranzitů vlivem gravitace další neznámé exoplanety).

 

Reklama