Dalekohledy projektu MINERVA. Zdroj: Caltech
Dalekohledy projektu MINERVA. Zdroj: Caltech

V poslední době se nám roztrhl pytel s novými lovci exoplanet…

Exoplanety zažívají velký boom zejména v oblasti malých a kompaktních projektů. Astronomové při jejich návrhu často dokládají svůj smysl pro humor a popularizačního ducha, když novým projektům dávají netradiční jména. Není to tak dlouho, co jsme psali o projektu „Řasenka“.

V USA mezitím pokračují přípravy projektu MINERVA. Půjde o zcela netradičního lovce exoplanet. Na vrcholu slavné observatoře Mt. Palomar má vyrůst dvojce „bunkrů“ s odklápěcí střechou. Pod ní se bude nacházet vždy dvojce amatérských dalekohledů, za které ovšem participující organizace zaplatí 225 tisíc dolarů za kus. Celý projekt i s dalším vybavením vyjde podle odhadů na 3,5 milionů dolarů (70 milionů korun), což je pro představu něco přes půl procenta ceny dalekohledu Kepler nebo polovina nákladů na aktuální přestavby některých českých hvězdáren.

Za tyto peníze ovšem na Palomaru nevyroste jen tak ledajaký lovec exoplanet. Čtveřice dalekohledů o průměru 0,7 metrů bude hledat nové planety tranzitní metodou (tedy sledováním poklesů v jasnosti hvězd). Současně s tím, má však MINERVA pod kapotou spektrografy, které dokáží změřit radiální rychlosti sledovaných hvězd, což je druhá velmi úspěšná metoda lovu planet mimo Sluneční soustavu. MINERVA tak bude prvním „kombo lovcem“ exoplanet, který dokáže hledat planety dvěma nejúspěšnějšími metodami současně.

Spektrograf má mít rozlišení R = 75 000, což je velmi solidní hodnota. Rozlišení R udává poměr vlnové délky k nejmenšímu rozdílu vlnových délek, který je možné rozlišit při dané vlnové délce.

Za projektem MINERVA stojí Caltech, Pennsylvania State University a University of Montana. Pokud půjde vše dobře, měly by už letos začít testy přístrojů, se zahájením pozorování se pak počítá od příštího roku.

Schéma jednoho ze dvou stanovišť projektu MINERVA. Zdroj: Caltech
Schéma jednoho ze dvou stanovišť projektu MINERVA. Zdroj: Caltech

Další informace naleznete na http://www.astro.caltech.edu/minerva/Home.html

 

 

Reklama