Exoplaneta Qatar-1b v představách malíře.
Exoplaneta Qatar-1b v představách malíře.

Žijeme v úžasné době…


Sociální sítě dnes hýbou světem a popularizace astronomie v tomto ohledu není pozadu. Na Facebooku mají některé velké organizace desítky tisíc fanoušků. Populární jsou v tomto ohledu i profily astronomických magazínů apod. Výhodou sociálních sítí obecně je možnost rychlého šíření i krátké informace, o které je zbytečné psát článek. Na šíření se navíc podílejí i sami fanoušci. Do značné míry se tak i absolutní laik může stát popularizátorem astronomie.

Na Twitteru je pak i řada astronomů, kteří na něm publikují své informace a postřehy, o nichž bychom se jinak ani nedozvěděli. Zajímavý přínos v oblasti popularizace má Google Plus a to díky aplikaci Hangout. Není to vlastně nic jiného než videokonference doplněná o sociální prvek. U nás zatím v rámci astronomie nic takového neprobíhá, ale v zahraničí se právě hangout stal velmi populární pro diskuse o zajímavých astronomických tématech. Kdo ví, třeba se tohoto nápadu chytí i někdo u nás, zatím zde máme podobné konference o kosmonautice, organizované jednou měsíčně Kosmonautickým fórem prostřednictvím Skype.

Nedávno proběhlo skrze Google Hangout živé pozorování tranzitu exoplanety Qatar-1 b, které provedl astronom Peter Lake pomocí dalekohledu iTelescope v Novém Mexiku. Kdokoliv tak mohl sledovat, jak na druhém konci světa pozoruje dalekohled tranzit exoplanety vzdálené 500 světelných let od nás. To vše pouhých 13 let od prvního pozorování tranzitu exoplanety a 17 let od objevu první planety mimo Sluneční soustavu.

Záznam pozorování je dostupný na Youtube (viz níže). Živě ho sledovalo prostřednictvím Google Plus 300 lidí.

Doporučené odkazy:

Reklama