KELT-1 b v představách malíře. Credit: Julie Turner, Vanderbilt University
KELT-1 b v představách malíře. Credit: Julie Turner, Vanderbilt University

Byl objeven velmi hustý a horký hnědý trpaslík a exoplaneta u jasné hvězdy ze souhvězdí Vozky.

Jak známo, tranzitní metoda se dá provozovat i s velmi malým amatérským dalekohledem za pár korun. Samozřejmě k tomu musíte mít CCD kameru a pořádný stativ také není na škodu. Když k tomu ještě přihodíte nějaké ty zkušenosti a dobré pozorovací podmínky, můžete i s malým dalekohledem sehrát velké mezinárodní astronomické divadlo. Své by o tom mohl vyprávět dalekohled KELT, který více než teleskop připomíná fotoaparát. O dalekohledu s pěkným názvem jsme psali letos v dubnu.

KELT-1 b: horký a velmi hustý hnědý trpaslík 

Nyní má nový  lovec exoplanet na svém kontě první úlovky a hned dosti zajímavé. KELT-1 b ale z hlediska nepsané definice bude spíše hnědým trpaslíkem. Hmotnost tělesa se odhaduje na 27 Jupiterů ale jeho poloměr je pouze 1,1 Jupiteru! KELT-1 b tak bude velmi hustým ale také horkým objektem, neboť obíhá okolo mateřské hvězdy (či hlavní složky) s periodou jen 1,2 dne. Povrchová teplota se v tomto případě odhaduje na 2400 K. V systému navíc bude patrně ještě jedna hvězda, zřejmě červený trpaslík.

Objevitelé popsali KELT-1 b docela vtipným způsobem, když uvedli, že objekt patrně vznikl dál od hvězdy a poté se přestěhoval blíže k ní, jako se důchodci v USA stěhují za teplem na Floridu. Jen si nejsem jistý, zda tam také dosahuje teplota hodnot přes 2400 K.

KELT-2A b

Druhým objevem je exoplaneta KELT-2 A b. Čtenáři, kteří mají trochu přehled, asi vytušili, že tato exoplaneta obíhá okolo hvězdy, která je součástí vícenásobného hvězdného systému, ačkoliv to je zřejmě KELT-1 b taky. V tomto případě, jak z označení vyplývá, obíhá planeta okolo hlavní složky (hvězdy s označením A). Konkrétně se jedná o hvězdu HD 42176 o hmotnosti 1,3 Slunce, která je poměrně jasnou stálicí (8,7 mag). Samotná planeta má hmotnost 1,4 a poloměr 1,3 Jupiteru. KELT-2 A b obíhá okolo své hvězdy s periodou 4,1 dny po mírně protáhlé dráze.

Vzhledem k velikosti planety a jasnosti hvězdy bude HD 42176 v souhvězdí Vozky vítaným cílem amatérských astronomů i profesionálních observatoří.

Zdroje:

 

 

Reklama