Nový spektrograf bude vylepšenou verzí přístroje HARPS Evropské jižní observatoře.
Nový spektrograf bude vylepšenou verzí přístroje HARPS Evropské jižní observatoře.
Astronomové oznámili stavbu nového spektrografu, který bude instalován na 4,2 metrů velký dalekohled William Herschel Telescope na Kanárských ostrovech.

 


Na Univerzitě v Hertfordshire probíhá nyní Evropský týden astronomie a kosmických věd. Na něm bude oznámeno i několik novinek z oblasti výzkumu exoplanet. Dr. Ian Skillen z Isaac Newton Group (ING) dnes představil nový spektrograf High Accuracy Radial-velocity Planet Search (HARPS-NEF), jehož cílem bude hledání exoplanet pomocí metody měření radiálních rychlostí. Projekt je společnou iniciativou univerzit v Harvardu a v Ženevě.

 

HARPS-NEF bude instalován na dalekohled William Herschel Telescope, který se nachází na Kanárských ostrovech a jehož průměr je 4,2 metrů. Cílem mimořádně citlivého spektrografu bude v prvních letech provozu zkoumat exoplanety zemského typu, objevené kosmickým dalekohledem Kepler.

 

Kepler se vydal do vesmíru 7. března a za několik dní zahájí nepřetržité pozorování 100 000 vybraných hvězd v souhvězdí Labutě. Cílem je odhalit i nepatrné poklesy v jasnosti hvězdy a objevit tak exoplanety, které z našeho pohledu přechází před svou mateřskou hvězdou. Jedná se o tzv. metodu tranzitní fotometrie.

 

Úkolem spektrografu HARPS-NEF bude potvrdit objevy těchto planet a získat o nich další informace. Pomocí tranzitní metody můžeme například zjistit průměr planety a na základě měření radiálních rychlostí zase hmotnost tělesa. O exoplanetách, které byly pozorovány oběma metodami, máme tedy největší množství informací.

 

Kepler společně s přístrojem HARPS-NEF mohou odhalit a prozkoumat exoplanety zemského typu, což dnes není možné. Doslova v přímém přenosu jsme svědky počátků nové éry astronomie. Spektrograf HARPS-NEF by měl být uveden do provozu už v průběhu příštího roku. Jedná se o vylepšenou verzi přístroje, který už působí na Evropské jižní observatoři v Chile.

 

Zdroj: sciencedaily.com

 

Reklama