Jak snadné je naletět informacím a fotografiím na internetu? Snadné, hodně snadné.

Nemusí to být nutně uprchlická krize nebo dění na Ukrajině. Internet je mocný nástroj nejen k informování ale také k manipulaci. Velmi často narazíte na hoax a ještě častěji na lidi, kteří evidentní nesmysl šíří. U „zaručeně pravdivých“ a o to více „šokujících“ fotografií tomu není jinak.

Ale astronomické vody nyní rozvířila trochu jiná fotografie. Nešlo o mimozemšťana nebo něco podobného ale o Mezinárodní kosmickou stanici.

Přelety ISS jsou velmi oblíbené. Když vidíte onou jasnou „hvězdu“, jak se pomalu šine přes celou oblohu, a vy víte, že je to ten slavný vesmírný komplex se šesticí astronautů… je to prostě pěkné.

Samozřejmě na ISS můžete namířit dalekohled. Pak už neuvidíte jen zářící bod, ale konkrétní detaily. Některým amatérům to ovšem nestačí a zkoušejí to ještě vylepšit – třeba pozorovat a zaznamenat přelet ISS přes Slunce nebo Měsíc. Oba objekty jsou poměrně velké, ale i tak je podobné pozorování složité.

Před několika dny se na internetu objevila fotografie, která byla ještě o jeden level výše – přelet ISS před Saturnem. A my nepřeletěli ale naletěli… Na FB Exoplanet vyšel snímek vlastně přesně před týdnem. Objevil se ale i jinde, mám pocit, že i na Instagramu NASA a dokonce ve slavném Astronomickém snímku dne (APOD).

Zatímco já na fotografii na FB odkázal, jiní ji přebírali na sociálních sítích často bez odkazu a někdy i bez uvedení autora… i tohle na něco (nepěkného) ukazuje.

Některým lidem se ale fotografie nezdála. Povšimli si určitých  nesrovnalostí. ISS by měla být na obloze třeba dvakrát větší než Saturn a také jasnější. Nic z toho na snímku od německého astrofotografa Juliana Wessela neplatilo. A nesrovnalosti bylo více…

Proč? Přestože to bylo zcela jednoznačně propagováno jako tranzit ISS přes Saturn, jednalo se o podvrh, jehož výroba je podstatně snadnější, než výsledek, před kterým smekla velká část astronomického světa. Pořídíte snímky ISS, pak Saturnu… no a zbytek už obstará šikovný program na počítači.

Fotografie už byla ze stránek autora, Youtube a samozřejmě také APODu stažena. Sám Wessel se za to omluvil.

Na Youtube se mezitím objevilo video dalšího tranzitu ISS přes Saturn z Kanárských ostrovů od Szabolcse Nagyho… a prý je pravdivé…

PS: úvodní foto je z nového videa

Reklama