Systém Kepler-47 v představách malíře. Credit: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle
Systém Kepler-47 v představách malíře. Credit: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

NASA v listopadu oznámí objev třetí planety v systému Kepler-47.

Především díky kosmickému dalekohledu Kepler jsme objevili řadu cirkumbinárních planet. Jedná se o konfiguraci, kdy planeta obíhá okolo dvou hvězd současně. Jinými slovy zde máme dvojhvězdu, ve které dvě složky obíhají kolem společného těžiště a okolo nich pak ještě obíhá planeta.

Podobnými systémy jsou například Kepler-16, Kepler-38Kepler-34 a Kepler-35. Loni v srpnu pak byl představen objev dokonce dvou planet v cirkumbinárním systému.

Kepler-47 tvoří dvě hvězdy, které obíhají okolo společného těžiště s periodou 7,45 dne ve vzdálenosti 0,0836 AU (12x blíže než obíhá Země od Slunce). První z hvězd má hmotnost srovnatelnou se Sluncem, druhá dosahuje jen třetiny hmotnosti naší mateřské hvězdy. Obě hvězdy se navzájem zakrývají. V okamžiku, kdy je menší hvězda před větší, dojde k poklesu jasnosti o 13%. Menší hvězda je totiž chladnější a tedy tmavší. Při sekundárním zákrytu, kdy je menší hvězda za větší, je to pokles jasnosti o 0,8%.

První z planet Kepler-47 b má poloměr asi 3 Země a okolo obou hvězd obíhá s periodou 49,5 dní ve vzdálenosti 0,29 AU. Kepler-47 c má poloměr 4,6 Země a obíhá s periodou 303,2 dní ve vzdálenosti 0,989 AU. Dráha planety „c“ se nachází v obyvatelné oblasti, ale s ohledem na svou velikost místem k životu nebude.

Obyvatelná oblast ve Sluneční soustavě (zeleně) a u dvojhvězdy Kepler-47. Credit: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle
Obyvatelná oblast ve Sluneční soustavě (zeleně) a u dvojhvězdy Kepler-47. Credit: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Třetí planeta?

Počátkem listopadu se v USA i přes politické problémy nakonec uskuteční v pořadí druhý kongres věnovaný výhradně Keplerovi. Na něm by mimo jiné měl Jerome Orosz ze San Diego State University představit objev třetí exoplanety u hvězdy Kepler-47.

Planeta „d“ má mít podobné proporce jako její kolegyně. Půjde tedy o svět srovnatelný s naším Neptunem. Kolem obou hvězd má Kepler-47 d obíhat s periodou 187,3 dní. Její oběžná dráha se tak nachází mezi planeta „b“ a „c“.

Reklama