Dalekohled KELT v JAR. Credit: Joshua Pepper et al
Dalekohled KELT v JAR. Credit: Joshua Pepper et al

Třetí úlovek projektu KELT i jeden macek.

V průběhu uplynulých dní bylo představeno několik nových exoplanet. Letos bychom se však po dlouhé době mohli dočkat zajímavého jevu. Mohlo by být objeveno výrazně méně exoplanet než v předešlém roce. Obecně se dá říct, že počet objevených exoplanet dlouhodobě roste exponenciálně. Letos tomu tak možná nebude, i když přesného počtu letos objevených planet je obtížné se dopočítat. Někdy není zcela jasné, co je a co není potvrzený objev, přičemž samotné objevy nejsou otázkou několika dní ale spíše let. Rokem objevu přitom myslíme rok uveřejnění odborného článku. Celkově se dá říct, že exoplanety mají před sebou navzdory finančním škrtům dobrou budoucnost. Připomeňme také, že Kepler dosud objevil více než 2000 kandidátů, což je více než celkový počet potvrzených exoplanet (nyní 850 exoplanet).

 

Počty objevených exoplanet v posledních letech. Zdroj dat: exoplanet.eu
Počty objevených exoplanet v posledních letech. Zdroj dat: exoplanet.eu

WASP-71 b

Úspěšný lovec exoplanet SuperWASP objevil další tranzitující exoplanetu. WASP-71 b bude mít hmotnost více než 2,2 Jupiteru a poloměr 1,5 Jupiteru. Jde o klasického horkého Jupitera, který obíhá kolem hvězdy spektrální třídy F s periodou 2,9 dní. Hustota planety bude menší, než je tomu u největší planety Sluneční soustavy, konkrétně asi 67% ve srovnání s Jupiterem. Díky spektrografu CORALIE a Rossiterově-McLaughlinově efektu se podařilo odhadnout, že planeta kolem své hvězdy obíhá se sklonem 20 stupňů vůči rovině rovníku hvězdy.

Zdroj: WASP-71b: a bloated hot Jupiter in an 2.9-day, prograde orbit around an evolved F8 star

KELT-3 b

KELT je relativně novým lovcem exoplanet tranzitní metodou. Svá stanoviště má v Arizoně a Jižní Africe. KELT-3 b je třetím objevem tohoto projektu, o předešlých dvou jsme psali před nedávnem (odkaz). KELT-3 b je plus mínus 1,4x větší a hmotnější než Jupiter. Okolo své hvězdy obíhá s periodou 2,7 dní. Zajímavostí je fakt, že planeta obíhá kolem relativně jasné hvězdy (9,8 mag), takže je vhodným cílem pro další výzkum.

Zdroj: KELT-3b: A Hot Jupiter Transiting a V=9.8 Late-F Star

HD 66141 b

Poměrně zajímavá exoplaneta objevena metodou měření radiálních rychlostí. Pořádný obr o hmotnosti nejméně 6 Jupiterů obíhá ve vzdálenosti 1,2 AU s periodou 480 dní. Mateřskou hvězdou je v tomto případě oranžový obr o hmotnosti nepatrně větší ve srovnání se Sluncem, za to však 21x větší co do průměru. Objev byl učiněn díky přístroji Bohyunsan Observatory Echelle Spectrograph (BOES). Jestli se u planet zemského typu bavíme o amplitudách výchylky radiální rychlosti kolem 1 m/s i méně, HD 66141 b se svou hvězdou „mává“ rychlosti 146 m/s.

Zdroj: Detection of an exoplanet around the evolved K giant HD 66141

 

 

Reklama