Foto: Helena Valenzuela Widerström, COLUMBIA UNIVERSITY IN THE CITY OF NEW YORK

Po pěti letech jsme se zřejmě dočkali objevu druhého měsíce exoplanety. O objev se opět postaral tým okolo Davida Kippinga. Studii, která vyšla v Nature, vedl tentokrát přímo on.

Objev prvního exoměsíce (Kepler-1625 b i) vzbudil před pěti lety rozruch. Dodnes je nejistý. Dokonce i sami objevitelé okolo něj našlapují opatrně a s nutnou dávkou skepse. Jedním z důvodů byla velikost měsíce, která má být srovnatelná s Neptunem.

Nový objev má s tím před pěti lety mnoho společného. Planeta obíhá daleko od své hvězdy, je hmotná a hmotný je i samotný měsíc.

Vědci našli exoměsíc opět v datech z kosmického dalekohledu Kepler a to z jeho primární mise. Mateřská hvězda se nachází daleko – 5500 světelných let od nás.

Planeta Kepler-1708 b oběhne okolo své hvězdy za 737 dní ve vzdálenosti 1,6 AU. Její poloměr je srovnatelný s Jupiterem, ale bude 4krát až 5krát hmotnější. Samotný měsíc má poloměr 2,6 Země a obíhá ve vzdálenosti asi 12 poloměrů planety. Jinými slovy bude obíhat asi dvakrát dál než Měsíc okolo Země ale s periodou jen asi 5 dnů.

Když víte, co hledáte

Existuje několik možností, jak najít exoměsíc. Kipping a jeho tým pracují s tranzitní metodou. Od roku 1999 pozorujeme tranzity planet před hvězdou, které způsobují pokles jasnosti hvězdy. Přítomnost měsíce se může projevit několika jevy. Měsíc ovlivňuje svou gravitací planetu, takže k tranzitům nemusí docházet pravidelně (tzv. změny v časech tranzitů, TTV) nebo mohou trvat různě dlouho. Tranzitovat ale může také samotný měsíc.

Vědci sestavili modely světelných křivek (graf závislosti jasnosti na na čase) a prohledávali data z Keplera. Samozřejmě ne všechna, vybrali si hmotné planety s delší oběžnou dobou. Celkem jich bylo 70. Na konci jim vypadla planeta Kepler-1708 b.

V její světelné křivce jsou deformace, které mohou ukazovat na tranzit měsíce. V prvním případě zahájil měsíc tranzit těsně před tranzitem planety a skončil dříve. Ve druhém začal tranzit těsně po planetě. Jasnost hvězdy se tak po tranzitu planety vrátila do normálu o něco později.

Pro potvrzení existence měsíce bude potřeba dalších pozorování.

Reklama