WASP-76 b, credit: Trurle, CC BY-SA 4, Wikipedia

Exoplaneta WASP-76 b byla objevena v roce 2013. Je to typický horký jupiter, který okolo své hvězdy oběhne za necelé dva dny. Jeho hmotnost je srovnatelná s Jupiterem, ale je o 80 % větší.

Před časem se exoplaneta dostala do médií a to díky extrémním podmínkám, které panují v její atmosféře. V atmosféře má pršet železo. Doslova. Z horké strany, která může mít 2400 °C se železo dostává na chladnější noční stranu, kde kondenzuje do kapiček a prší. Noční a chladnější strana bude mít teplotu kolem 1400 °C.

V atmosféře exoplanety to trochu připomíná chemickou laboratoř. Detekováno už toho bylo hodně – viz katalog exoplanet.eu, kde jsou jednotlivé molekuly vypsány.

Železný déšť byl později zpochybněn. Nedávno však vyšla studie, která se věnuje něčemu jinému – vápníku.

V nové studii vědci oznámili, že pomoci dalekohledu Gemini North objevili v atmosféře planety ionizovaný vápník. Není to překvapení, ale podle měření je ho tam více, než se čekalo.

Jednou z možností je, že atmosféra WASP-76b je ještě žhavější než avizovaných 2 400 °C. Tyto extrémní teploty by oddělily elektrony od běžných atomů vápníku a čím vyšší je teplota, tím častěji k tomu dojde.

Další možností je, že silné větry odkrývají ionizované atomy vápníku z hlubin exoplanety. Podle některých studií může v atmosféře planety foukat vítr o rychlosti až 22 km/s.

Reklama