Perseida, Credit: ESO/S. Guisard

Astronomové objevili extrémního hnědého trpaslíka. Využili k tomu družici TESS a také spektrograf ESPRESSO.

Objekt TOI-263 b vzbudil pozornost hned po svém objevu a to díky dvěma parametrům – svému poloměru a oběžné době. Těleso má poloměr 0,87 Jupiteru a oběžnou dobu jen 13,4 hodin. Mohlo by se jednat o nafouknutého horkého neptuna ale i hnědého trpaslíka. Abychom to zjistili, musíme změřit jeho hmotnost.

V listopadu 2019 se proto na mateřskou hvězdu podíval spektrograf ESPRESSO. Vědci chtěli využít světlo ze všech čtyř dalekohledů VLT v Chile a změřit hmotnost prostřednictvím měření radiálních rychlostí. Kvůli technickým problémům nakonec fungovaly jen tři dalekohledy, ale cíl se podařilo splnit. TOI-263 b má hmotnost 61 jupiterů, takže jde zcela určitě o hnědého trpaslíka.

Mateřskou hvězdou je červený trpaslík, který se nachází 900 světelných let od nás.

TOI-263 b se pohybuje v poušti hnědých trpaslíků. Neznáme totiž mnoho hnědých trpaslíků, kteří by obíhali v páru s klasickou hvězdou s obdobím kratším než 100 dní. Krátké oběžné doby mají jen horcí jupiteři nebo menší planety s tzv. ultrakrátkou oběžnou dobou.

TOI-263 b můžeme přirovnat snad jen k hnědému trpaslíkovi NGTS-7Ab, který má podobnou hmotnost ale je větší. Jeho oběžná doba je 16 hodin. TOI-263 b je hnědým trpaslíkem s nejkratší oběžnou dobou, který obíhá okolo jakéhokoliv typu hvězdy.

Vědci také zjistili, že vztah mezi hnědým trpaslíkem a červeným trpaslíkem je poněkud intimnější, než je u podobných párů běžné. Dochází u nich k interakcím. Doba rotace červeného trpaslíka je synchronizována s dobou oběhu hnědého trpaslíka. Obě tělesa jsou tak k sobě nakloněna stále stejnými polokoulemi.

Oba objekty zřejmě vznikly z jednoho mračna, které se rozpadlo. Poté se k sobě přibližovaly. Je docela reálné, že je pár nestabilní a červený trpaslík v budoucnu hnědého trpaslíka pohltí. Dokonce je překvapivé, že se tak už nestalo…

Reklama