LHS 1140 v představách malíře. Credit: ESO/spaceengine.org, CC BY 4.0
LHS 1140 v představách malíře. Credit: ESO/spaceengine.org, CC BY 4.0

Před 3,5 lety obletěla svět zpráva o objevu údajně nejnadějnější exoplanety LHS 1140 b. Nejnadějnější z hlediska obyvatelnosti. Nadšení poté trochu splasklo, protože fyzikální parametry exoplanety se poněkud zhoršily… Nyní se na planetu podíval Hubblův kosmický dalekohled a našel vodu. Ale hezky popořadě…

Z hlediska množství záření a rovnovážné teploty je na tom LHS 1140 b celkem dobře. Rovnovážná teplota se očekává okolo 235 Kelvinů. To je hodně hluboko pod bodem mrazu, ale vhodná atmosféra může teplotu o pár desítek stupňů Celsia zvýšit.

Bohužel se nám trochu rozjely fyzikální parametry. Planeta je nejméně sedmkrát hmotnější než Země a více než 1,7krát větší. To ji posouvá spíše do říše mini-neptunů.

Planeta na tom může být podobně jako K2-18b, která je dokonce ještě větší (2,3 poloměrů Země). K2-18 b zmiňujeme záměrně. V její atmosféře se totiž podařilo vloni objevit vodu a stejnou detekci nyní hlásí Hubble také u LHS 1140 b.

Opatrnost je však namístě. Nejen kvůli zmíněným fyzikálním parametrům, ale také kvůli nepříliš jisté detekci. Poměr signálu k šumu, a tedy význam detekce, je nízký.

Na druhou stranu to ukazuje, že dokážeme prozkoumat atmosféry stále menších planet. Potvrdit či vyvrátit vodu v atmosféře LHS 1140 b může Kosmický dalekohled Jamese Webba (JWST), jehož start je naplánován na příští rok.

K potvrzení či vyvrácení výraznější atmosféry z vodíku a hélia, což očekáváme u mini-neptunů, bude stačit pozorovat snad jen jediný tranzit. JWST ale dokáže potvrdit i vodu, metan a oxid uhličitý a to s poměrně slušným poměrem signálu k šumu. K tomu bude potřeba pozorovat podstatně více tranzitů.

JWST bude moci v některých částech oblohy pozorovat kdykoliv. Jsou to oblasti poblíž nebeských pólů, na které se nyní po celý rok dívá TESS, aby našla vhodné cíle. LHS 1140 se však nachází poblíž ekliptiky, takže JWST dokáže pozorovat asi 4 tranzity exoplanety ročně. Podle autorů studie je tedy vhodné, aby se dalekohled na planetu podíval co nejdříve.

LHS 1140: Blízká obyvatelná exoplaneta povyrostla, přibrala a má horkou sestřičku

Reklama