Hvězdářský dalekohled je ideální dárek na Vánoce. Foto: Pixabay, C0

Hvězdářský dalekohled je ideálním dárkem pod vánoční stromeček. V současné době, kdy jsou obchody zavřené, je nutné podobné zboží kupovat spíše na internetu. Ale to zase až tak nevadí. V běžném hypermarketu mají omezený výběr, s výběrem teleskopu neporadí a dost často vás nalákají na nesmyslné údaje.

Je možné narazit na případy, kdy vám přímo na krabici slibují zvětšení až 525krát. V případě hvězdářského dalekohledu však nejde o zvětšení ale spíše o plochu. Čím je větší, tím více fotonů posbírá a tím slabší objekty uvidíme.

Se samotným zvětšením se také hraje, ale je závislé i na zvoleném okuláru a především – maximální možné zvětšení je dvojnásobek průměru dalekohledu (zrcadla nebo čočky). Běžný čočkový dalekohled v hypermarketech má průměr kolem 60 mm, takže nabízí zvětšení maximálně 120krát.

Průměr dalekohledu byste měli poznat už z jeho názvu. Například dalekohled Binorum Perfect 70/700 AZ2 nabízí průměr 70 mm a tedy maximální zvětšení 140krát.

Druhý údaj je ohnisková vzdálenost. Ta je důležitá pro výpočet skutečného zvětšení dalekohledu dle vzorce: ohnisková vzdálenost dalekohledu / ohnisková vzdálenost okuláru. Pokud má dalekohled ohniskovou vzdálenost 700 mm a použijeme okulár 10 mm, bude zvětšení 700 / 10 = 70krát.

Hvězdářské dalekohledy kupujte u odborníka

Hvězdářský dalekohled je vhodné koupit u specializovaného prodejce astronomické techniky. Ten vám při výběru poradí.

Při komunikaci s e-shopem uveďte, pro koho je dalekohled určen (dospělý, dítě), jaké má zkušenosti s pozorováním vesmíru, odkud bude pozorovat (balkón, zahrada,…).

Dalekohledy pro začátečníky se většinou prodávají se vším, co potřebujete – tedy včetně stativu a několika okulárů pro různá zvětšení. Dokoupit lze i měsíční filtr pro pohodlnější pozorování Měsíce, sluneční filtr pro pozorování Slunce nebo adaptér pro focení chytrým mobilním telefonem.

Jedním ze specializovaných prodejců je obchod NoveDalekohledy.cz, který má v Praze kamennou prodejnu a na heureka.cz hodnocení 96 %.

Co v dalekohledu uvidíte?

Už v menším hvězdářském dalekohledu (60 mm) lze pozorovat krátery na Měsíci, Saturnovy prstence, čtyři největší měsíce Jupiteru a samozřejmě nejrůznější mlhoviny, hvězdokupy apod.

Hned na Štědrý večer nebo v dalších dnech je možné se dalekohledem podívat na Měsíc, ale měli byste si pospíšit. Krátery na Měsíci se pozorují nejlépe v době první nebo poslední čtvrti, kdy jsou osvětleny zboku. První čtvrť bude dva dny před Štědrým dnem. Poté se bude Měsíc blížit k úplňku (30. prosince).

Pohled na západní obzor na Štědrý večer, kde budou Měsíc a Mars. Foto: Stellarium

Na ranním nebi bude viditelná nízko nad obzorem Venuše – v dalekohledu spatříte její fáze. Už po setmění je po první část noci viditelný Mars.

Obloha není jen o planetách. Svůj hvězdářský dalekohled můžete zaměřit například také na slavnou hvězdokupu M45 alias Plejády, která je dokonce vidět pouhým okem. Dalším cílem může být Velká mlhovina v Orionu (M42). Souhvězdí Orionu najdete na obloze velmi snadno. Trochu déle vám bude nejspíše trvat nalezení samotné mlhoviny.

Při pozorování noční oblohy astronomickým dalekohledem platí, že je lepší se vyhnout světelnému smogu. Pokud máte například chatu na vesnici nebo v horách, je to určitě lepší než balkon z centra města.

V orientaci pomohou aplikace a programy

Pro orientaci na obloze doporučujeme domácí planetárium Stellarium, které si lze stáhnout zdarma a je v Češtině. Využít lze samozřejmě také některou z mobilních aplikací, u kterých stačí namířit telefon k nebi a aplikace vám přímo ukáže, na co se díváte. Jednou z takových je třeba Sky Map.

Koupit hvězdářský dalekohled

Reklama