Super-země (kresba). credit: NASA Ames/JPL-Caltech/T. Pyle
Super-země (kresba). credit: NASA Ames/JPL-Caltech/T. Pyle

Mediální a astronomický svět teď trochu žije objevem první exoplanety o velikosti Země v obyvatelné oblasti družicí TESS. My tím nežijeme, protože jsme tím žili už v lednu letošního roku. Z tohoto objevu by měl radost i Jara Cimrman. Planeta má označení TOI-700 d, což se dá dobře zapamatovat. Aktuální tisková zpráva vychází ze studie, se kterou jsme pracovali v lednu.

Zajímavé novinky ale mají mnohem čerstvější datum. Když se astronomové nudí, počítají Eta Earth (η⊕). Ale vážně… Je to nesmírně důležitý údaj, který se už pokoušelo odhadnout mnoho vědeckých studií. Doufejme, že s přibývajícím časem a objevy budeme blíže přesnější hodnotě.

Jedná se o míru výskytu planet, které jsou podobné Zemi a obíhají v obyvatelné oblasti hvězd podobných Slunci.

Steve Bryson a jeho tým využili v nové studii data z kosmického dalekohledu Kepler. Přesnou definici Eta Earth si každý tým dělá sám. V tomto případě jde o výskyt planet s poloměrem mezi 0,5 a 1,5 Země, které obíhají kolem hvězd s efektivní teplotou mezi 4 800 a 6 300 Kelvinů. Eta Earth jim vychází pro konzervativní obyvatelnou oblast mezi 0,37 a 0,60. Pro optimistickou obyvatelnou oblast je to mezi 0,58 a 0,88. Ve skutečnosti je to ještě složitější, protože každé ze čtyř uvedených čísel má ještě velké nejistoty.

Tisková zpráva mimochodem uvádí, že podobných planet bude v Galaxii 300 milionů. Je to ovšem trochu hrubý odhad.

Určit přesněji Eta Earth je těžké, protože jsme kamenných planet v obyvatelných oblastech našli poměrně málo – zejména tedy u hvězd podobných Slunci. Není to proto, že by těchto planet bylo málo a Eta Earth byla nízká, ale protože se špatně hledají.

Obyvatelné oblasti jsou u hvězd podobných Slunci dál než u červených trpaslíků a navíc jsou tyto hvězdy samozřejmě hmotnější. Odchylky v měření radiálních rychlostí jsou současnými spektrografy neměřitelné a tranzitní metoda také moc nefunguje teoreticky a ani prakticky.

Autoři studie také určili, že je 95 % pravděpodobnost, že existuje planeta v obyvatelné oblasti hvězdy spektrální třídy G (podobná Slunci) a K (oranžový trpaslík) v okruhu 6 pc (20 světelných let) a 4 planety u stejných skupin hvězd v okruhu 10 parseků (32 světelných let).

Reklama