TESS. Credit: NASA
TESS. Credit: NASA

K objevu exoplanety nepotřebuje nic umět, nepotřebujete ani dalekohled. Stačí prohledávat data z družice TESS, která jsou navíc upravena tak, aby byla uživatelsky přívětivá. Není tedy potřeba žádný speciální program.

Laici hledali exoplanety už v datech z Keplera a ulovili několik zajímavých kousků. Kromě planety se dvěma slunci také třeba Tabbyinu hvězdu.

Kepler už skončil, ale je tu TESS, která (doufejme) bude chrlit data po dobu několika let. Vědci na data pouštějí algoritmy, které ale nejsou dokonalé. Paradoxně jim velmi často utečou nejzajímavější objevy. Algoritmy je často vyhodnotí jako falešné poplachy. A právě zde nastupují laici a jejich oči a mozky!

Na stole je první potvrzená exoplaneta, kterou laici v rámci projektu Planet Hunters TESS (PHT) vylovili z dat nové družice.

Uživatelé (dvě desítky z nich je uvedeno jako spoluautoři studie) objevili v datech ze sektoru 5 (listopad až prosinec 2018) jediný tranzit exoplanety TOI-813 b. Na potvrzení exoplanety by to nestačilo, ale následně byly dohledány další tranzity v jiných sektorech, ačkoliv věci museli vzít i data z FFI (celooblohové snímky, které TESS pořizuje každých 30 minut).

Dvě desítky uživatelů PHT se stalo spoluautory studie.

Planeta byla potvrzena prostřednictvím statistických metod. Vědci použili také pozorování ze spektrografů (včetně HARPS).

TOI-813 b je planeta se spotřební dobou

Planeta je 7krát větší než Země a okolo hvězdy obíhá s periodou 84 dní. Jedná se o hodně zajímavý objev a to přinejmenším ze dvou důvodů.

TOI-813b obíhá okolo hvězdy, která už vyčerpala své palivo a stává se z ní obr. Podobný osud čeká za pár miliard let také naše Slunce. Mateřská hvězda má o 30 % větší hmotnost než Slunce, ale její poloměr je téměř dvojnásobný. Podle simulací bude exoplaneta svou hvězdou zhruba za 780 milionů let pohlcena.

Druhým důvodem je oběžná doba planety – 84 dní není moc, ale i tak je to momentálně potvrzena planeta s nejdelší oběžnou dobou, kterou TESS objevila. Důvod je jednoduchý. TESS pozoruje velkou část hvězdy po dobu jen necelých 30 dní. Některé hvězdy pozoruje sice déle (až rok), ale na tyto výsledky si musíme ještě počkat.

Je to jednoduché

Stačí se registrovat a můžete se pustit do hledání. Poté klikněte na Classify a můžete se pustit do práce. Po kliknutí máte možnost přepnout na Tutorial, který vám poradí.

V první fázi byste měli absolvovat menší školení. Systém vám předloží pár křivek s tranzity. Musíte je označit pomoci žlutých rámců. Následně vám systém nalezené či spíše nenalezené tranzity opraví.

Tranzity musíte označit pomoci žlutých rámců. Někdy je to snadné (jako třeba na tomto obrázku), ale jinde dost obtížné. Jednotlivé body představují jednotlivá měření jasnosti hvězdy. Na vodorovné osy jsou dny.
Tranzit způsobuje poklesy jasnosti. Tohle ale tranzit planety není. Podobnou divočinu v jasnosti hvězdy způsobí něco trochu jiného – zákrytové dvojhvězdy, kdy dvě hvězdy obíhají okolo společného těžiště a vzájemně se zakrývají.
U každé světelné křivky si můžete vpravo dole křivku uložit do oblíbených (srdíčko) nebo si vyjet základní údaje o hvězdě – sektor, ze kterého data jsou, jasnost hvězdy, teplotu a poloměr v násobcích Slunce. TESS pozoruje 13 sektorů na jižní a 13 sektorů na severní polokouli. Jeden sektor obvykle 27 dní. Některé hvězdy se nacházejí současně ve více sektorech

Zdroj: Planet Hunters TESS I: TOI 813, a subgiant hosting a transiting Saturn-sized planet on an 84-day orbit, Planet Hunters

Reklama