1I/ʻOumuamua v představách malíře. Credit: ESO/M. Kornmesser Derivative,CC BY-SA 4.0

Astronomové možná objevili mezihvězdnou kometu. Vesmírné vlasatice se běžně pohybují po velmi protáhlých drahách, takže excentricita jejich drah se blíží k 1. Nová kometa má však excentricitu větší než 3, což naznačuje, že Sluneční soustavou pouze prolétá a pochází z jiného hvězdného systému.

Kometu C/2019 Q4 (Borisov) objevil 30. srpna letošního roku Ganadij Borisov 65 cm dalekohledem na Krymské astrofyzikální observatoři, která se nachází Bachčisarajském rajónu na Krymu (Ukrajina). V době objevu byla kometa přibližně 3 AU od Slunce.

Není to první mezihvězdný objekt. Před dvěma lety našli astronomové dnes už slavný objekt 1I/ʻOumuamua a nedávno oznámili také objev možného mezihvězdného meteoru.

Dráha komety C/2019 Q4. Zdroj: JPL

Ve srovnání s ʻOumuamua jsou zde dva hlavní rozdíly. C/2019 Q4 byla objevena mnohem dříve. Přísluním (bodem nejblíže ke Slunce) má projít až okolo 7. prosince. ʻOumuamua byla objevena 1,5 měsíce po průchodu přísluním, kdy už byla na odletu ze Sluneční soustavy.

C/2019 Q4 také vykazuje kometární aktivitu. ʻOumuamua byla prvně klasifikována jako kometa, ale když nebyla zaznamenána kometární aktivita, byla překvalifikována spíše na asteroid.

Dráhu a pozici komety můžete sledovat na webu JPL.

Zdroj: Minorplanetcenter

Reklama