CIrkumbinární planeta
Cirkumbinární planeta, Credit: Lynette Cook / extrasolar.spaceart.org

Naše Slunce je osamocené, ale ve vesmíru jsou běžné vícenásobné hvězdné systémy. Okolo společného těžiště obíhají dvě ale třeba i více hvězd. Konec konců nejbližší hvězdný systém od nás (Alfa Centauri) je trojhvězdou.

Také v těchto systémech nacházíme exoplanety. Mohou obíhat okolo některé z hvězd, nebo… okolo dvou hvězd současně! Podobných systémům se říká cirkumbinární. Máme dvě hvězdy, které obíhají okolo společného těžiště a okolo nich pak obíhá jedna nebo i více planet. Přezdívá se jim Tatooine, podle planety se dvěma slunci z Hvězdných válek.

Lovem cirkumbinárních planet se proslavil zejména Kepler. Našel jich celkem 11 (+4 netranzitující planety), což je i není málo na vyvozování určitých obecných závěrů o těchto bizarních světech.

Zajímavé je, že většina dosud objevených cirkumbinárních planet má velikost podobnou Neptunu.

Na nedávné konferenci v Reykjavíku byly oznámeny objevy dalších cirkumbinárních planet a obě jsou velikostně stejné jako Neptun – mají poloměr 3,8 Země.

KOI-3152 obíhá okolo obou hvězd s periodou 175 dní. Nachází se sice v obyvatelné zóně, ale s ohledem na její velikost asi nelze uvažovat o přítomnosti života. Planetu našel Kepler.

Desítky a možná až stovky cirkumbinárních planet má objevit TESS. A první kandidát je už na světě. Jmenuje se TIC 260128333.

Okolo dvou hvězd obíhá exoplaneta s periodou 95 dní. Její hmotnost bude okolo 72 Zemí a poloměr 3,8 Zemí. Mateřské hvězdy obíhají okolo sebe s periodou necelých 15 dní. Jedna hvězda je hmotnější a větší než Slunce, druhá má zhruba třetinovou hmotnost a velikost.

Už jsme zmínili, že planety mají velikost podobnou Neptunu. Hmotnost TIC 260128333 je ale více než 4krát větší! Musíme si počkat na odbornou studii, kterou chystá Veselin Kostov a jeho tým, ale vypadá to, že planeta bude nepovedeným plynným obrem. Má mnohem masivnější jádro než Neptun.

Reklama