Kamenné exoplanety u červeného trpaslíka. Credit: NASA
Kamenné exoplanety u červeného trpaslíka. Credit: NASA

Známe už více než 4 tisíce exoplanet. Velká část z nich obíhá okolo červených trpaslíků, což je způsobeno tím, že jde o nejpočetnější typ hvězdy v Galaxii a také tím, že se u nich hledají planety nejlépe.

Odhad míry výskytu planet u červených trpaslíků je logicky základním kamenem odhadu celkového počtu exoplanet v Galaxii.

Mikko Tuomi a jeho kolegové vzali data z různých spektrografů (HIRES, HARPS, UVES atd.) a snažili se odhadnout míru výskytu planet u červených trpaslíků.

V rámci své práce si vzali na paškál 426 blízkých červených trpaslíků, u kterých identifikovali 118 planet.

Podle jejich závěrů okolo červeného trpaslíka obíhá v průměru nejméně 2,39 planet. Když vezmeme v úvahu nejistotu odhadu, pak je to něco mezi 1 až 7 planetami.

Podle konzervativního odhadu je v naší Galaxii na 200 miliard červených trpaslíků. Počet exoplanet jen u nich by se tak mohl pohybovat okolo půl bilionů.

Nová studie nepřináší žádné nečekané číslo. Podle dat z Keplera vycházelo stejné číslo na zhruba 3 planety na jednoho červeného trpaslíka.

Okolo červených trpaslíků se vyskytují zejména menší planety – jedná se o super-země a mini-neptuny s dobou oběhu od několika dní po větší desítky dní a také planety podobné Neptunu či o něco větší s dobou oběhu v řádu stovek dní. A co planety podobné Zemi? Ty jsou okolo červených trpaslíků také velmi časté. Problém je, že se měřením radiálních rychlostí detekují hůře. Zejména v případě, že obíhají s periodou delší než zhruba 30 dní.

Právě omezená schopnost detekovat planety o hmotnosti Země trochu ovlivňuje přesnost odhadů.

Zdroj: Frequency of planets orbiting M dwarfs in the Solar neighbourhood

Reklama