Jupiter a Měsíc. Zdroj: Stellarium
Jupiter a Měsíc. Zdroj: Stellarium

Pokud si v dalších dnech přivstanete a bude jasno, uvidíte nad jižním obzorem setkání Měsíce s Jupiterem a Saturnem.

V posledních dnech je jasno, a tak jste si jistě všimli, že Měsíc byl v úplňku. Dokonce bychom to měli poznat i v případě, že by bylo zataženo. Slavíme Velikonoce a ty jsou vždy po prvním jarním úplňku, i když ve skutečnosti je to trochu složitější.

Měsíc nyní směřuje k poslední čtvrti, a to znamená, že vychází každý den zhruba o hodinu později. Postupně se nám tak přesouvá na ranní oblohu, kde mu budou dělat společnost Jupiter a Saturn.

V úterý ráno Jupiter, ve čtvrtek Saturn

Pokud si přivstanete, můžete v úterý 23. dubna ráno vidět nad jižním obzorem Jupiter v blízkosti Měsíce. Obr Sluneční soustavy vychází zhruba před 1 hodinou. Slunce pak vychází před 6., takže ideální podmínky pro pozorování budou kolem 5. hodiny.

Jupiter a Měsíc nad jižním obzorem v úterý 23. dubna ve 4:30. Zdroj: Stellarium

Zatímco v úterý ráno bude Jupiter vlevo od Měsíce, v další den už bude vpravo a k Měsíci se začne přibližovat Saturn. Ve čtvrtek ráno tak můžete poblíž Měsíce vidět druhou největší planetu Sluneční soustavy.

Saturn a Měsíc nad jižním obzorem v úterý 25. dubna ve 4:30. Zdroj: Stellarium

Jupiter i Saturn jsou dostatečně jasní, takže k pozorování nepotřebujete hvězdářský dalekohled. Pokud se ale dalekohledem vybavíte, můžete pozorovat už malým teleskopem čtyři Jupiterovy největší měsíce nebo Saturnovy prstence.

Reklama