Epsilon Cygni, zdroj: Stellarium
Epsilon Cygni, zdroj: Stellarium

Skepticismus na 100 % prosím. Astronomové nedávno na jedné konferenci oznámili možný objev exoplanety, která nemůže existovat. Jedině, že by bylo něco úplně špatně.

Epsilon Cygni najdete v souhvězdí Labutě. Má jasnost asi 2,5 mag, takže je relativně dobře viditelná i pouhým okem.

Jedná se o vícenásobný hvězdný systém, ale nás teď budou zajímat především dvě hvězdy, které obíhají okolo společného těžiště jednou za 55 let. Hvězdy se od sebe dostávají až 32 AU daleko, což by ve Sluneční soustavě odpovídalo zhruba oběžné dráze Neptunu, respektive ještě o něco dál.

Jenomže dráha menší hvězdy je extrémně výstřední, takže při nejbližším přiblížení dělí obě hvězdy jen 1,2 AU, což je asi vzdálenost Země od Slunce.

Menší z hvězd má hmotnost třetiny Slunce, což je dost na pořádný kulečníkový efekt. Všechny možné planety by měly být vystřeleny ven z planetárního systému. Větší z hvězd má 1,2 Slunce a je to obr.

Podle měření radiálních rychlostí to vypadá, že okolo větší hvězdy obíhá planeta o hmotnosti nejméně 0,8 Jupiteru a velké poloose 0,9 AU! Planeta by měla mít oběžnou dobu asi 280 dní.

Je dosti nepravděpodobné, že by takový systém vydržel. Vědci ale vyloučili jiné nejpravděpodobnější možnosti. Uvidíme, co přinesou další měření radiálních rychlostí v budoucnu.

Reklama