Tranzit Deimosu na snímku z kamery MASTCAM roveru Curiosity. Credit: NASA
Tranzit Deimosu na snímku z kamery MASTCAM roveru Curiosity. Credit: NASA

Tohle zatím ještě žádný člověk na vlastní oči neviděl. Z povrchu Marsu je možné pozorovat tranzity obou měsíců planety přes Slunce.

Principiálně je to jev podobný zatmění Slunce. Mars je dál od Slunce než Země, takže na obloze má menší průměr. Na pozemské obloze je to 30 obloukových minut, na Marsu jen asi 20. Největší z měsíců Phobos má průměr maximálně 12 obloukových minut, takže sluneční disk nikdy zcela nezakryje. Jasnost Slunce během tranzitu ale poklesne tak, že byste to na Marsu určitě zaznamenali – podobně, jako se to povedlo nedávno sondě InSight.

Tranzit Phobosu trvá vždy maximálně 30 sekund. Okolo Marsu totiž sviští velmi rychle. Oběhne ho za 7,6 hodin. Menší Deimos je trochu pomalejší, takže tranzit trvá až 2 minuty.

Tranzity obou měsíců už zachytila všechna vozítka na rudé planetě. Vědci mají asi 8 tranzitů Deimosu a na 40 tranzitů Phobosu. Pozorování se hodí k upřesnění parametrů oběžné dráhy obou těles.

Nejnovější pozorování provedla laboratoř Curiosity. Dne 17. března zachytila tranzit Deimosu, o devět dní později také Phobosu.

Reklama