Foto: Juloml, CC BY-SA 3.0
Foto: Juloml, CC BY-SA 3.0

Exoplaneta Kepler-410 Ab byla objevena v roce 2013 kosmickým dalekohledem Kepler. Jak už název napovídá, planeta obíhá okolo největší hvězdy ve vícenásobném hvězdném systému.

Kepler-410Ab má poloměr 2,8 Země a okolo své hvězdy obíhá po protáhlé dráze s periodou 18 dní.

Už krátce po objevu bylo zřejmé, že k tranzitům planety před hvězdou nedochází pravidelně. Vědci objevili asi patnáctiminutové odchylky. Změny v časech tranzitů (Transit Timing Variations, TTV) způsobuje svou gravitací další těleso. Ale jaké?

TTV může vyvolat další planeta, která nevykonává tranzity, ale také měsíc nebo další hvězda.

Měsíc v případě Kepler-410 Ab můžeme vyloučit. Změny v časech tranzitů jsou moc velké a neodpovídají přítomnosti exoměsíce. Ve hře tedy byly jen dvě možnosti: planeta nebo další hvězda.

Kepler-410 A je hvězda asi o třetinu hmotnější a větší než Slunce. Víme, že má průvodce. Ve vzdálenosti 1,6 obloukových vteřin se nachází patrně červený trpaslík. Tato hvězda však za změnami v časech tranzitů nebude.

V roce 2017 přišli slovenští astronomové s hypotézou, že za změny v časech tranzitů bude další hvězda či dokonce dvojhvězda. Kepler-410 by tak mohla být trojhvězdou nebo dokonce čtyřhvězdou s minimálně jednou planetou u největší z hvězd.

Hvězdu lovily české a slovenské dalekohledy

Od roku 2016 získal nově vytvořený slovensko-český tým pod vedení Pavola Gajdoše na 60 měření radiálních rychlostí. Do akce se zapojil 60 cm dalekohled ve Staré Lesné, 1,3 m dalekohled na Skalnatém Plese a Perkův dvoumetrový dalekohled v Ondřejově.

Vědci neobjevili žádné periodické změny radiálních rychlostí nad 800 m/s. Mohou tak vyloučit existenci hnědého trpaslíka nebo obecně jakéhokoliv dalšího tělesa o hmotnosti nad 30 Jupiterů s oběžnou dobou do 2 let.

Zbývajícím logickým vysvětlením je přítomnost planety, která netranzituje. Podle autorů by mohla mít hmotnost asi 1,5 Marsu a okolo hvězdy obíhat s periodou 26 dní.

Existenci planety by potvrdilo měření radiálních rychlostí, ale amplituda výchylky bude příliš malá na to, aby planetu současné přístroje detekovaly.

Zdroj: Transit timing variations, radial velocities and long-term dynamical stability of the system Kepler-410

Reklama