Disk u AU Mic na snímcích z Hubblova dalekohledu. Credit: NASA, ESA, J. Wisniewski (University of Oklahoma), C. Grady (Eureka Scientific), and G. Schneider (Steward Observatory)
Disk u AU Mic na snímcích z Hubblova dalekohledu. Credit: NASA, ESA, J. Wisniewski (University of Oklahoma), C. Grady (Eureka Scientific), and G. Schneider (Steward Observatory)

Červení trpaslíci jsou velmi divocí ve svých počátcích. Rentgenové a ultrafialové záření může zdecimovat atmosféry, vodu a dokonce případné zárodky života. Planety u červených trpaslíků budou mít také převážně vázanou rotaci, což pro podmínky na povrchu také nemusí být úplně nejvhodnější.

Může být ale ještě hůře. Už několik let astronomové pozorují disk u hvězdy
AU Microscopii (AU Mic). Nachází se jen 32 světelných let daleko, takže můžeme poměrně dobře pozorovat detaily v tomto disku. AU Mic je mladá hvězda, která má asi 23 milionů let.

Na obrázku nahoře jsou dvě fotografie disku z přístroje STIS Hubblova kosmického dalekohledu. Horní snímek je z roku 2011, dolní z roku 2017. Na fotografiích je dobře patrný útvar, kterému se anglicky říká blob. V češtině tomu říkejme třeba hrudka. Tato konkrétní hrudka materiálu se pohybuje rychlostí 24 tisíc kilometrů v hodině. Za šest let, které dělí oba snímky, urazila vzdálenost 1,3 miliardy kilometrů, což zhruba odpovídá vzdálenosti Saturnu od Země.

Podobných hrudek pozorovali astronomové už několik. Pohybují se rychlostí až 43 500 km/h, což je více, než je úniková rychlost mladé hvězdy.

Astronomové zatím nevědí, co přesně hrudky materiálu akceleruje. V úvodu jsme ale zmínili, že mladí červení trpaslíci jsou velmi aktivní. Mechanismus akcelerace bude souviset s aktivitou hvězdy.

Špatnou zprávou je, že tyto hrudky zametají disk. Dostávají z něj pryč malá zrnka prachu, která mohou obsahovat těkavé látky jako je voda ale třeba také oxid uhličitý a amoniak. Proces odfoukávání je velmi rychlý. Na základě velikosti a hustoty hrudek vědci odhadují, že už za 1,5 milionů let může být disk rozptýlený.

Pokud okolo hvězdy vznikají planety zemského typu, mohou být zcela bez vody. Na planetách, které se rodí blíže k hvězdě, může být nějaká voda přímo, ale očekává se, že spoustu vody a dalšího materiálu přinesou později asteroidy. Pokud je však tento materiál hrudkami zlikvidován, planety zůstanou suché.

Zatím samozřejmě nevíme, zda je AU Mic typickým příkladem mladého červeného trpaslíka, nebo se jedná pouze o ojedinělý případ. Pravděpodobnost života u červených trpaslíků tím však rozhodně nestoupá. Spíše naopak…

Zdroj: hubblesite.org

Reklama