Dalekohledy SPECULOOS, credit: ESO, tau-tec GmbH
Dalekohledy SPECULOOS, credit: ESO, tau-tec GmbH

Mikuláš nadělil astronomům čtyři dalekohledy. Na observatoři Paranal spatřil první světlo projekt SPECULOOS. Pod touto zkratkou se ukrývají slova Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars. Projekt se zaměří na hledání tranzitujících planet u ultra-chladných trpaslíků a případně i hnědých trpaslíků. Jinými slovy půjde o systému podobné dnes už slavné soustavě TRAPPIST-1.

Speculoos jsou také sušenky (dostanete je i v českých hypermarketech), které se v Belgii rozdávají na Mikuláše.

Šéfem projektu je Michaël Gillon z Univerzity v Lutychu, který stál za objevem planet u TRAPPIST-1. Našel je stejnojmenný dalekohled, který byl prototypem pro projekt SPECULOOS.

Sušenky speculoos dostanete koupit také u nás. Foto: Ibu, CC BY-SA 4.0, Wikipedia
Sušenky speculoos dostanete koupit také u nás. Foto: Ibu, CC BY-SA 4.0, Wikipedia

Čtyři dalekohledy mají průměr 1 metr a jsou pojmenovány podle Galileových měsíců (Io, Ganymedes, Europa a Callisto). Je to i trochu symbolické, protože systém TRAPPIST-1 je s ohledem na svou velikost a zářivý výkon častokrát přirovnáván spíše k Jupiteru a jeho soustavě měsíců než ke klasické sluneční soustavě s hvězdou ve svém centru.

Lovit tranzitující exoplanety čtyřmi metrovými dalekohledy je poměrně unikátní. Ale je to jen jedna část. Na severní polokouli vyrostou další dalekohledy SPECULOOS na Kanárských ostrovech. Pomohou také dva dalekohledy TRAPPIST o průměru 60 cm, které se nacházejí v Chile (La Silla) a v Maroku.

Kromě toho se připravuje projekt SAINT-EX se sídlem na observatoři San Pedro Mártir v Mexiku, kde půjde o jeden metrový dalekohled.

Rovněž název sesterského projektu má zajímavé kořeny. Jedná se o zkratku slov Search And characterIsatioN of Transiting EXoplanets, ale také o odkaz na Malého prince, jehož autorem je Antoine de Saint-Exupéry.

Projekt SAINT-EX bude také pozemskou podporou družici Cheops, která se vydá do vesmíru v příštím roce.

Dalekohledy a jejich konstrukce byly postaveny německou společností ASTELCO a jsou chráněny kopulemi vyrobenými italskou firmou Gambato.

Zdroj: ESO, SAINT-EX

Reklama