Horký jupiter, credit: NASA
Horký jupiter, credit: NASA

O Keplerovi a TESS se toho v posledních týdnech a měsících napsalo hodně. Nesmíme ale zapomenout ani na evropský kosmický dalekohled CoRoT, který také hledal exoplanety tranzitní metodou. CoRoT pracoval v letech 2006 až 2014 z oběžné dráhy Země. Mezi jeho úlovky patří exoplaneta CoRoT-20b.

Planeta má poloměr 0,8 Jupiteru ale hmotnost 4,2 Jupiteru, takže její hustota je opravdu velmi vysoká (asi 8800 kg/m3). CoRoT-20b obíhá ve vzdálenosti 0,092 AU a to po poměrně dost protáhlé dráze (0,5).

Astronomové nyní využili šest let pozorování spektrografů SOPHIE a HARPS a objevili u hvězdy hnědého trpaslíka o hmotnosti 17 Jupiterů. Objekt se pohybuje ve vzdálenosti 2,6 AU s periodou 4,6 let.

Také dráha hnědého trpaslíka je dosti protáhlá (0,6). Jedná se o vůbec první systém s horkým jupiterem na výstřední dráze a vzdálenějším průvodcem také na výstřední dráze. A není to náhoda. Gravitační vliv hnědého trpaslíka bude zodpovědný za velkou výstřednost planety a také za její migraci, protože tam, kde se nyní pohybuje, určitě nevznikla.

Hnědý trpaslík samozřejmě tranzity nevykonává, ale planeta před svou hvězdou přechází. K tranzitům nebude kvůli vlivu hnědého trpaslíka docházet pravidelně. Měřením odchylek v časech tranzitů by bylo možné omezit hmotnost hnědého trpaslíka. Údaj z měření radiálních rychlostí udává jen minimální hmotnost.

Zdroj: Brown dwarf companion with a period of 4.6 yr interacting with the hot Jupiter CoRoT-20 b

Reklama