TESS. Credit: NASA
TESS. Credit: NASA

TESS je označována za nástupce Keplera, ale ve skutečnosti je spíše více věcí, které je odlišuje než spojuje. Více se dočtete v článku Družice TESS: Vše, co potřebujete vědět o novém lovci exoplanet.

Mezi výrazné odlišnosti patří také výběr zorných polí. Kepler pozoroval v rámci hlavní mise jedno jediné zorné pole, které se nachází převážně v souhvězdí Labutě. V rámci druhé mise (K2) proběhlo 19 kampaní. Jednotlivá zorná pole se nacházejí podél ekliptiky.

TESS bude pozorovat 85 % oblohy. Značná část z 15 nepozorovaných procent leží právě v oblasti ekliptiky.

Mohlo by se stát, že se zorná pole obou lovců exoplanet míjejí a je na tom velký kus pravdy. Nedávno se však v určité části oblohy potkali.

TESS pozorovala od 22. srpna do 20. září druhý sektor. Velmi malá část sektoru 2 zasahuje do zorného pole 19. kampaně Keplera, která probíhala od 7. do 26. září. Je to asi jen 0,5 čtverečního stupně. Na obloze to odpovídá 2,5 úplňkům.

Pozorovat stejné cíle dvěma tak kvalitními lovci exoplanet současně je samozřejmě velká lahůdka. Není divu, že se na toto téma už objevila studie, která dává dohromady katalog pozorovaných cílů.

Katalog obsahuje 171 cílů, 93 z nich je jasnější než 15 mag a 17 jasnější než 12 mag.

Nejedná se o tzv. poštovní známky (vybrané hlavní cíle pozorované s dvouminutovou kadencí), ale TESS je pozorovala v rámci celosektorového snímku – takže stejně jako Kepler každých 30 minut.

Zorné pole 19. kampaně a část , kterou pozorovala současně také TESS (červeně). Credit: Thomas Barclay, Geert Barentsen, 2018
Zorné pole 19. kampaně a část , kterou pozorovala současně také TESS (červeně). Credit: Thomas Barclay, Geert Barentsen, 2018

Srovnání obou dat může být velmi prospěšné, protože optika, detektory a elektronika ovlivňují výsledky pozorování a někdy je těžké je oddělit od jemnějších astrofyzikálních jevů. Konec konců při každém neobvyklém výsledků, který Kepler zjistil, se vždy v první řadě ověřoval instrumentální vliv. Bylo to tak třeba u Tabbyiny hvězdy.

Zdroj: A catalog of stars observed simultaneously by Kepler and TESS

Reklama