Erupce u červeného trpaslíka s exoplanetou. Credit: NASA, ESA, and D. Player (STScI)
Erupce u červeného trpaslíka s exoplanetou. Credit: NASA, ESA, and D. Player (STScI)

Většina hvězd v Galaxii jsou červení trpaslíci. Kvůli jejich nižší hmotnosti a velikosti se u nich planety hledají lépe. Bohužel mají obvykle vázanou rotaci, což nemusí být nejlepší zpráva pro život. Ale je zde ještě jedna a podstatně horší komplikace…

Obyvatelná oblast je hezká zkratka, ale nic moc nám neříká o podmínkách na povrchu. Mimo jiné záleží na složení atmosféry. V případě planet u červených trpaslíků (Proxima b, TRAPPIST-1) je pro posouzení obyvatelnosti důležitá také historie.

Červení trpaslíci prožívají velmi bouřlivé mládí. Případné mladé planety ostřelují velkými dávkami ultrafialového záření.

Blízká ultrafialová oblast je pracovním prostředím Hubblova dalekohledu. Vědci ho proto využili pro projekt HAZMAT (HAbitable Zones and M dwarf Activity across Time). Cílem projektu je prozkoumat mladé (asi 40 milionů let), středně staré (650 milionů let) a staré (miliardy let) červené trpaslíky a podívat se na jejich aktivitu.

První závěry z průzkumu mladých červených trpaslíků nevypadají moc optimisticky. Dochází u nich ke 100krát až 1000krát silnějším erupcím než u starých červených trpaslíků. Velké erupce jsou u mladých červených trpaslíků také 20krát až 100krát častější.

Celkem se vědci podívali na tucet mladých červených trpaslíků v hvězdné asociaci Tuc-Hor, která má asi 40 milionů let a nachází se 130 světelných let od nás. Pozorovali u nich 18 erupcí. Jednu obří erupci pozoroval Hubble třeba u červeného trpaslíka J02365. Erupce byla silnější, než jakákoliv zaznamenána erupce na Slunci. Podobné události mohou zničit atmosféry případných planet.

Zdroj: HAZMAT. IV. Flares and Superflares on Young M Stars in the Far Ultraviolethubblesite.org

Reklama