Dvojhvězda v představách malíře. Credit: NASA, Mark A. Garlick / space-art.co.uk
Dvojhvězda v představách malíře. Credit: NASA, Mark A. Garlick / space-art.co.uk

První tranzit exoplanety byl objeven sice až v roce 1999, ale princip detekce znali astronomové už mnohem dříve. Stejným způsobem se hledají zákrytové dvojhvězdy. Rozdíl je jen ve velikosti a zářivosti menšího objektu.

Pokud menší a chladnější hvězda přechází před větší hvězdou, dochází k poklesu jasnosti. K sekundáními poklesu dojde také v okamžiku, kdy se menší hvězda schová za větší.

Kepler objevil stovky nových zákrytových dvojhvězd a dokonce i trojhvězd. Na jejich seznam nyní přibyla EPIC 249432662. Kepler objevil zajímavý systém v rámci 15. kampaně mise K2.

Vnitřní binární systém má periodou 8,23 dní. Dvojhvězdu tvoří dva červení trpaslíci. Při jejich vzájemném zákrytu poklesne jasnost o 3 %.

V rámci mise K2 pozoruje Kepler jedno zorné pole necelých 80 dní, takže se mu podařilo zachytit jen jeden pokles, do kterého byl zapojen i třetí člen systému. Jedná se o skutečně velký pokles. Jasnost systému spadne téměř o polovinu a to na 1,7 dne! Mezi zákrytovými trojhvězdami je to z hlediska délky zákrytu rekord.

O další práci se postarali pozemští lovci tranzitů. Díky mezinárodní pozorovací kampani se podařilo určit periodu velkého zákrytu na 188 dní.

Třetí člen je oranžovým trpaslíkem a podílí se tak na jasnosti celého systému největším dílem. Zatímco červení trpaslíci vyzařují 2,4 a 1,7 procent záření Slunce, oranžový trpaslík 27 procent.

Velký pokles jasnosti je způsoben přechodem červených trpaslíků před oranžovým trpaslíkem. Pozemští pozorovatelé se tři měsíce po velkém poklesu jasnosti pokoušeli zachytit sekundární minimum – tedy situaci, kdy se červení trpaslíci schovají za oranžového trpaslíka. V tomto případě ale byli úspěšní jen částečně.

Systém se nachází asi 1600 světelných let od nás.

Zdroj: Photodynamical analysis of the triply eclipsing hierarchical triple system EPIC 249432662

Reklama