Hnědý trpaslík. Credit: Caltech/Chuck Carter; NRAO/AUI/NSF
Hnědý trpaslík. Credit: Caltech/Chuck Carter; NRAO/AUI/NSF

Astronomové objevili ve vzdálenosti 20 světelných let objekt s označením SIMP J01365663+0933473. Záměrně o něm píšeme jen jako o objektu, protože jeho hmotnost je zhruba 12,7 Jupiterů, což je blízko hranice mezi planetami a hnědými trpaslíky.

SIMP J01365663+0933473 je součástí pohybující se skupiny hvězd, takže známe jeho přibližné stáří – asi 200 milionů let. Teplota tělesa bude okolo 825 stupňů Celsia.

Vědci se na objekt podívali síti radioteleskopů VLA (Very Large Array) v Novém Mexiku a podařilo se jim zjistit, že má velmi silné magnetické pole. Je dokonce 200krát silnější než magnetické pole Jupiteru.

Vědci už dříve objevili u některých hnědých trpaslíků polární záři. V případě Země i některých dalších planet Sluneční soustavy potřebujete k vytvoření polární záře tři ingredience: magnetické pole, atmosféru a tok nabitých částic ze Slunce.

U mnoha hnědých trpaslíků ale chybí to poslední. Plují vesmírem samostatně, žádná blízká hvězda je svými částicemi neostřeluje. Polární záře tak musí způsobovat jiný mechanismus – třeba interakce s planetou nebo měsícem, jako je tomu v případě Jupiteru a jeho měsíce Io.

Zdroj: NRAO

Reklama