TRAPPIST-1, credit: NASA, JPL/Caltech
TRAPPIST-1, credit: NASA, JPL/Caltech

V Cambridge probíhá kongres věnovaný exoplanetám a velkým tématem je také slavný systém TRAPPIT-1. Ten je dokonce tak slavný, že příští rok v červnu proběhne kongres věnovaný jen jemu. Uskuteční se samozřejmě v belgickém Liège, kde působí objevitel Michael Gillon.

Objev dnes asi nejslavnějšího planetárního systému měl tři fáze. Nejdříve byl v květnu 2016 oznámen objev tří planet a v únoru 2017 pak objev dalších 4 planet kosmickým dalekohledem Spitzer. Za třetí fázi můžeme považovat pozorování Keplera, který potvrdil existenci poslední planety (TRAPPIST-1 h) a upřesnil její oběžnou dobu.

Kepler pozoroval TRAPPIST-1 od 15. prosince 2016 do 4. března 2017. Jakmile dorazila data na Zemi, vzbudila největší poprask v historii Keplera. Na kongresu jsme se dozvěděli, jak hektické to tehdy bylo.

Data byla uveřejněna ve středu 8. března 2017 v 6 ráno amerického času. Šéf budoucí studie Rodrigo Luger objevil planetu v datech o dvě hodiny později. O 60 hodin a 450 emailů s kolegy později spatřila 10. března světlo světa studie, o které jsme psali na Exoplanety.cz 14. března.

Pokud nedojde palivo, začne Kepler zhruba za měsíc pozorovat TRAPPIST-1 už podruhé.

Nové údaje o hmotnosti 

Všech sedm planet má příliš malou hmotnost na to, aby byly v dosahu měření radiálních rychlostí. TRAPPIST-1 je ale kompaktním systémem. Planety obíhají tak blízko od sebe, že se vzájemně gravitačně ovlivňují, což vede ke změnám v časech tranzitů. Z toho lze odvodit hmotnost planet a jejich hustotu.

Na kongresu se objevila nová čísla:

Šest ze sedmi planet nám přibralo. Nejvíce vnitřní planeta, která nemá hmotnost 1,02 ale 1,22 Země.

Planeta TRAPIST-1e naopak zhubla a to z 0,77 na 0,66 Země. A planeta TRAPPIST-1f má hmotnost velmi blízkou Zemi. A také velikost. Její poloměr se odhaduje na 1,05 Země.

Za novými čísly stojí Brice-Olivier Demory a jeho tým, podle kterého je možné, že by v systému TRAPPIST-1 mohla být ještě osmá planeta o velikosti Marsu. Bude ale potřeba dalších pozorování.

Reklama