Snímek Země z dalekohledu Kepler. Credit: NASA
Snímek Země z dalekohledu Kepler. Credit: NASA

Kosmický dalekohled Kepler oslavil ve středu devět let od svého startu. Desátých narozenin se už bohužel nedočká. Dochází mu palivo. Na palubě jsou s trochou nadsázky už jen výpary na posledních pár týdnů.

V den výročí uveřejnila NASA snímek nejslavnější planety – Země. Snímek pořídil Kepler 10. prosince ze vzdálenost více než 150 milionů kilometrů, nebo-li něco přes 1 AU.

Fotografie sice asi nebude aspirovat na titul snímek dne kvůli své kráse, ale Kepler byl pochopitelně postaven pro jiné účely. V době startu se dokonce ani nepočítalo, že by mohl fotografovat Zemi. Zorné pole bylo záměrně vybráno tak, aby ho Kepler mohl pozorovat bez přerušení a bez rušivých vlivů jasných hvězd a těles Sluneční soustavy. Pak ale došlo k poruše dvou gyroskopů a zrodu mise K2. Zorná pole se postupně mění po zhruba 80 dnech a Kepler operuje v oblasti ekliptiky, kde se to objekty Sluneční soustavy doslova hemží.

Fotografií Země z kosmických sond (byť Kepler není sonda) je velké množství. Tou nejslavnější je asi 28 let starý snímek ze sondy Voyager 1 ze vzdálenosti 10 AU.

Do historie se fotografie zapsala pod názvem Pale Blue Dot (bledě modrá tečka). Carl Sagan později toto označení použil pro svou knihu Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space.

V roce 2016 evropští astronomové zahájili projekt Bledě červená tečka, který o pár měsíců později vedl k objevu exoplanety Proxima b.

Mise Keplera sice pomalu končí, ale už 16. dubna odstartuje do vesmíru družice TESS. Pokud bychom obě mise porovnali, našli bychom více odlišností než podobností. Ale o tom až později. K TESS ještě vyjde podrobný článek nebo kratší seriál.

Reklama