TRAPPIST-1, credit: NASA, JPL/Caltech
TRAPPIST-1, credit: NASA, JPL/Caltech

Hubblův kosmický dalekohled pozoroval další čtyři planety v systému TRAPPIST-1 (d, e, f a g). Studie navazuje na dřívější práci, kdy Hubble pozoroval planety b a c.

Zatím nevíme, jaké složení mají atmosféry jednotlivých planet, což bude důležitým parametrem pro diskusi o jejich obyvatelnosti.

U všech sedmi planet u TRAPPIST-1 se můžeme teoreticky pohybovat od velmi silných atmosfér bohatých na vodík až po slabé nebo žádné atmosféry.

Přítomnost vodíkové atmosféry by byla špatnou zprávou, protože se jedná o silný skleníkový plyn, který by z povrchu planety nejspíše udělal nehostinný svět.

Složení atmosfér některých planet u TRAPPIST-1 možná odhalí dalekohled Jamese Webba. Nebude to ale snadná práce. Bude potřeba pozorovat značné množství tranzitů.

Pozorování Hubblova dalekohledu ale mohou vyloučit přítomnost atmosféry bohaté na vodík. Podobná atmosféra zanechá během tranzitu planety svůj spektroskopický podpis v blízké infračervené oblasti.

Důležité je, aby se v atmosféře nenacházela oblaka. V případě atmosféry, kde je dominantní složkou vodík, se to ale u planet s podobnými dávkami záření mateřské hvězdy neočekává.

Atmosféry exoplanet u TRAPPIST-1 nebudou mít vodíkové atmosféry. Credit: NASA, ESA, and Z. Levy (STScI)
Atmosféry exoplanet u TRAPPIST-1 nebudou mít vodíkové atmosféry. Credit:
NASA, ESA, and Z. Levy (STScI)

Hubble už dříve vyloučil vodíkové atmosféry u dvou vnitřních planet. V nové studii vědci vylučují vodíkovou atmosféru také u planet TRAPPIST-1 d, e a f. V případě planety g nelze vodíkovou atmosféru vyloučit a bude potřeba dalších pozorování.

Zdroje: Atmospheric reconnaissance of the habitable-zone Earth-sized planets orbiting TRAPPIST-1, hublesite.org

Související článek

Upřesnili hmotnosti planet u TRAPPIST-1. Obsahují spoustu vody!

Reklama