Poslední fotografie Starmana se Zemí za zády. Credit: SpaceX

O Startu Falconu Heavy se toho už napsala obrovské množství. Některé věci jste ale možná nevěděli.

Starman  na Marsu

V Tesle Roadster seděla figurína Starmana ze stejnojmenné písně Davida Bowieho. Píseň jsme mohli slyšet ve filmu Marťan (video níže je fanouškovské, nikoliv daná část z filmu).

Píseň Starman 

Píseň Starman byla nahrána 4. února 1972. V ten den měl Elon Musk 7 měsíců a 7 dní. K vydání songu došlo 28. dubna téhož roku – přesně 10 měsíců po narození Elona Muska (28. června 1971).

Bowie hraje Teslu, Tesla hraje Bowieho

Po startu hrála Starmanovi ve voze Tesla další píseň Davida Bowieho s názvem Space Oddity, ale samozřejmě spíše symbolicky, protože ve vakuu se zvuk nešíří. David Bowie si v roce 2006 zahrál ve filmu Dokonalý trik, kde ztvárnil roli Nikoly Tesly.

Jak vysoký je Falcon Heavy?

Chcete mít představu, jak vysoká je Falcon Heavy? Výška rakety je 70 metrů, což je jen o 4,5 metrů více, než je výška Petřínské rozhledny. Nejedná se ale o nejvyšší raketu současnosti. Delta IV Heavy je ještě o 2 metry vyšší.

Vývoj stál 500 milionů dolarů

Falcon Heavy není nic jiného, než spojení tří prvních stupňů rakety Falcon 9. Zdá se, že k sestavení rakety stačí trocha kutilství a pár šroubů. Opak je ale pravdou. Raketa měla letět už před pěti lety, několikrát byl projekt málem zrušen a podle Muska stál vývoj 500 milionů dolarů.

Start vyjde na 90 milionů dolarů

Podle odhadů vyjde jeden start Falconu Heavy na 90 milionů dolarů, což by měla být méně než třetina oproti startu Delta IV Heavy.

Nejvíce motorů v akci

V akci bylo současně 27 motorů Merlin 1D, což je téměř rekord. Více motorů měla jen sovětská raketa N1 (30), ale projekt nebyl nikdy dokončen a do značné míry sovětům prohrál souboj o Měsíc.

Jako první stanul na povrchu Měsíce v roce 1969 Neil Armstrong. Apollo 11 startovalo z rampy LC-39A. Ze stejné rampy nyní odstartoval Falcon Heavy.

Kde je Tesla nyní?

Tesla Roadster byla vynesena na heliocentrickou oběžnou dráhu okolo Slunce. Pohybuje se tak okolo Slunce podobně jako planety, asteroidy nebo třeba dalekohled Kepler. Dráha by měla být ale poměrně protáhlá a… Podle obrázku, který uveřejnil Musk, by se měl vůz dostat do vzdálenosti 2,6 AU – téměř až k trpasličí planetě Ceres.

Podle některých astronomů ale čísla na obrázku nesedí a Tesla tak daleko nedoletí. Ve skutečnosti se dostane jen 1,7 AU od Slunce.

Tesla by se měla k Zemi přiblížit Tesla blíže než 30 milionů km v letech 2043, 2047, 2073, 2076 a 2078). Nejblíže bude v roce 2073 – 615 000 km.

 

Dráha Tesly podle Muska. Credit: SpaceX
Dráha Tesly podle Muska. Credit: SpaceX

Žádný let s lidmi

Vloni se Elon Musk pochlubil, že v roce 2018 pošle vesmírné turisty na oblet Měsíce v nové lodi Crew Dragon (která by mohla letět už letos k ISS).

Turisty měla k Měsíci dopravit právě Falcon Heavy. Plány však Musk zrušil. Oblet Měsíce má zajistit až budoucí raketa Big Falcon Rocket (BFR). SpaceX se chce nyní věnovat jejímu vývoji a nesnažit se o certifikaci Falconu Heavy pro lety s lidmi. Pokud by vývoj BFR nabral zpoždění, může firma tyto plány pozměnit a Falcon Heavy dodatečně certifikovat.

Vzkaz pro nálezce 

Na plošném spoji v Tesle Roadster je uvedeno: Vyrobeno lidmi na Zemi

Printed on the circuit board of a car in deep space

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Reklama