Hyády, credit: Todd Vance, CC BY-SA 2.5, Wikipedia
Hyády, credit: Todd Vance, CC BY-SA 2.5, Wikipedia

Hned dvě na sobě nezávislé studie vyšly v nedávné době o velmi zajímavém planetárním systému. V prvním případě byla mateřská hvězda označena jako EPIC 247589423. Její velikost byla nepatrně menší a teplota o něco větší než ve druhé studii.

Ve druhé studii hvězda vystupuje pod názvem LP 358-348. Okolo oranžového trpaslíka obíhají tři super-země o velikosti 1, 3 a 1,5 země a oběžnými dobami 8, 17 a 25 dní. Jedná se tedy o planety o velikosti Země, mini-neptunu a super-země.

Hvězda i planety jsou součástí slavné hvězdokupy Hyády, kterou najdeme v souhvězdí Býka ve vzdálenosti 153 světelných let. V hvězdokupách bylo zatím objeveno jen několik málo planet a obvykle větší než ty u LP 358-348.

Určit stáří hvězdy je vždy komplikovanější, ale u hvězdokup je to o něco snadnější. Stáří planetárního systému LP 358-348 je asi 600 až 800 milionů let, což z něj dělá jeden z nejmladších známých systémů s planetami podobnými Zemi.

Na povrchu žádné ze tří planet nebudou podmínky vhodné k životu. Nejvzdálenější planeta dostává 6,5krát více záření než Země od Slunce a rovnovážná teplota bude v jejím případě kolem 430 K. Jedná se ale nepochybně o velmi zajímavý cíl pro průzkum atmosféry.

Zdroj: Three Small Planets Transiting a Hyades Star

Reklama