Pokud patříte mezi jablíčkáře a zajímáte se o exoplanety, tak ve vašem přístroji rozhodně nesmí chybět aplikace Exoplanet, jejímž autorem je Hanno Rein.

Aplikace využívá údaje z katalogu exoplanet.eu. Není aktualizována automaticky, takže na některé nové exoplanety si musíme občas počkat. V poslední době aktualizace trochu vázly, ale snad se to zlepší.

Po spuštění aplikace na vás čeká úvodní menu. V Database naleznete přehledný katalog exoplanet. U každé nechybí fyzikální charakteristika planety i hvězdy nebo údaje o oběžné dráze.

Aplikace toho ale nabízí více. Můžete se podívat na srovnání exoplanety s planetami Sluneční soustavy, na její oběžnou dráhu a to včetně zakreslení obyvatelné oblasti.

Aplikace vám také ukáže pozici exoplanety nebo spíše její mateřské hvězdy na obloze – a to doslova. Pomoci šipek vás iPhone nasměruje tak, abyste se dívali přesně do míst, kde se hvězda nachází.

Na katalogu exoplanet se mi také velmi líbí seznamy a filtrace. Najdete je vpravo nahoře pod Options. Planety můžete řadit podle různých parametrů (hmotnost, velikost, rok objevu, vzdálenost od Země atd.). Pomoci filtru si můžete nechat vyjet pouze planety objevené konkrétní metodou nebo planety u daného typu hvězd.

Skvělé jsou seznamy. Můžete se podívat pouze na planety v hvězdokupách nebo třeba u dvojhvězd. P-type znamená, že planeta obíhá okolo dvou hvězd současně. S-type znamená, že planeta obíhá jen jednou z hvězd v binárním systému.

V části Milky Way se můžete prolétnout po Galaxii a podívat se na planetární systémy v kosmickém prostoru. Pro navigaci použijte ikonky dole.

Sledujte také Exoplanet News. Jsou tam informace o aktualizacích databáze. V části Correlation Diagrams si můžete sestavit zajímavé grafy.

Aplikace je zdarma. Dokoupit lze ale nadstavby – třeba katalog kandidátů od Keplera nebo asteroidy.

>> Aplikace v iTunes

Reklama