Proxima b. Credit: ESO/M. Kornmesser
Proxima b. Credit: ESO/M. Kornmesser

Jak už jsme psali, rozjela se kampaň Red Dots, která si na paškál bere tři blízké a slavné červené trpaslíky: Proximu Centauri, Ross 154 a Barnardovou hvězdu.

V případě Proximy Canturi už vloni astronomové jednu planetu objevili. U dalších dvou hvězd se zatím (věrohodně) planetu objevit nepodařilo.

Objev Proximy b vzbudil vloni pořádný rozruch. Jedná se o jedinou planetu, které obíhá okolo nejbližší hvězdy od Slunce? Možná ne. Data z Keplera ukazují, že okolo červených trpaslíků obíhá obvykle více planet.

Proxima Centauri je nyní pod dohledem spektrografu HARPS i dalších přístrojů. Astronomové by mohli objevit planetu s oběžnou dobou v řádu desítek dní a hmotnosti Země nebo také existenci podobných dalších planet vyloučit.

Jeden podezřelý

Už vloni astronomové u Proximy Centauri objevili ve změnách radiálních rychlostí signál s periodou 215 dní. Mohlo by se jednat o další planetu? Mohlo, ale stejně tak se může jednat o falešný poplach a za pozorovaným signálem může být aktivita hvězdy.

Rotace Proximy Centauri to nebude. Astronomové vědí, že se hvězda otáčí s periodou 83 dní. Může se ale jednat o nějaký cyklus související s magnetickým polem.

V ideálním případě by bylo vhodné Proximu Centauri pozorovat s vysokou kadencí po dlouhou dobu. Red Dots sice nebude pozorovat Proximu tak dlouho, ale i tak může přispět k vysvětlení původu signálu. Pokud totiž souvisí s magnetickým polem, mělo by se to projevit také ve změnách jasnosti hvězdy, která je nyní pod pečlivým dohledem.

Pokud by změny v radiálních rychlostech skutečně způsobovala planeta, měla by hmotnost nejméně 3,3 Zemí.

Zdroj: reddots.space

Reklama