Obíhá kolem KIC 8462852 roj komet? credit: NASA/JPL-Caltech
Obíhá kolem KIC 8462852 roj komet? credit: NASA/JPL-Caltech

V noci na 20. května začala jasnost hvězdy KIC 8462852 opět klesat. Po pěti dnech poklesy skončily a dostaly i své jméno – říká se jim Elsie. Jednalo se o první zaznamenané poklesy o doby, kdy je do roku 2013 pozoroval Kepler.

V uplynulých dnech byly zaznamenány další možné poklesy, i když velmi malé, takže nebylo zcela zřejmé, zda jsou skutečné. Když to trochu zjednodušíme – pokud pozorujete jasnost s přesností plus mínus 1 % a zaznamenáte pokles o 1 %, nemusí být reálný.

11. června zaznamenal nedávno hodně proslavený dalekohled TRAPPIST malý ale náhlý pokles. Přesnost lovce exoplanet je velmi dobrá – lepší než u jiných dalekohledů, které hvězdu pozorují. Pokles tedy nebylo možné dostatečně ověřit. V posledních nocích se ukazuje, že jasnost hvězdy opravdu klesá, jak se můžete podívat na tomto grafu. Míříme k 2 %.

Současnými poklesy zřejmě padá hypotéza, že za pozorovanými poklesy je obří planeta s prstenci a trojany. Hypotéza pracovala s tím, že květnové poklesy jsou sekundárním minimem (planeta se dostala za hvězdu).

Elegantní a sexy. Na stole je nová hypotéza o záhadné hvězdě KIC 8462852

Reklama