Kepler, credit: NASA

Od poloviny prosince do začátku března letošního roku pozoroval Kepler zorné pole, ve kterém se nachází také TRAPPIST-1. Data z kosmického dalekohledu vědcům hodně pomohla. Bylo možné zjistit oběžnou dobu poslední ze sedmi planet a také díky změnám v časech tranzitů upřesnit hmotnosti planet a jejich hustoty.

Astronomové znovu zvážili planety u TRAPPIST-1: čtyři mohou být zčásti z vody

V rámci první mise Kepler pozoroval stále stejné zorné pole. Poté se ale porouchaly postupně dva setrvačníky a vědci museli vymyslet náhradní plán. Dalekohled nyní v prostoru stabilizuje sluneční záření. Musí se ale jednou za necelé tři měsíce pootočit, takže zorná pole se střídají.

Mise K2 začala nultou kampaní v březnu 2014. V současné době je na programu kampaň číslo 14, která skončí v polovině srpna.

V zorném poli má Kepler třeba červeného trpaslíka Wolf 359, který je pátým nejbližším hvězdným systémem od nás (7,8 světelných let). Kromě toho se Kepler dívá na 27 trojanů Jupiteru, 8 transneptunických objektů, 6 komet, jeden asteroid hlavního pásu (373 Melusina) a také na dříve objeveného horkého jupitera WASP-104.

Zajímavá bude kampaň 16 od prosince letošního roku. Do zorného pole se totiž dostane Keplerovi jedna hodně zajímavá planeta – Země. Nebude to ale poprvé. Zemi pozoroval už vloni.

Od začátku srpna příštího roku by měla probíhat poslední naplánovaná kampaň s číslem 19. Do zorného pole se Keplerovi opět dostane TRAPPIST-1. Otázkou ovšem je, zda v té době bude Kepler ještě v provozu. Plány mohou zhatit dvě věci: další technická závada a prázdná palivová nádrž. Kromě slunečního záření totiž v rámci K2 potřebuje Kepler i motory. Aktuální odhady říkají, že mu palivo dojde v létě 2018.

Pokud by Kepler TRAPPIST-1 pozoroval znovu, mohlo by dojít k dalšímu upřesnění změn v časech tranzitů. Pravděpodobnost objevu další planety je asi malá.

Credit: NASA
Credit: NASA
  • Kampaň 14: od 31. května do 19. srpna
  • Kampaň 15: od 23. srpna do 20. listopadu
  • Kampaň 16: od 7. prosince do 25. února 2018
  • Kampaň 17: od 1. března do 8. května
  • Kampaň 18: od 12. května do 2. srpna
  • Kampaň 19: od 6. srpna do 10. října

Zdroj: Kepler Science

Reklama