Tranzit exoplanet TRAPPIST-1b a TRAPPIST-1c (kresba). Credit: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)
Tranzit exoplanet TRAPPIST-1b a TRAPPIST-1c (kresba). Credit: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)

Astronomie není jen o získání dat, ale také jejich zpracování. V případě exoplanet zde máme obrovské množství dat a přestože zde máme zárodky umělé inteligence, lidský mozek je stále lidský mozek.

Kepler v rámci mise K2 pozoruje typicky asi 20 tisíc cílů a to každých 30 minut. Dalších 100 cílů pak dokonce každou minutu. Když to zjednodušíme, máme zde nějakých 1,1 milionů měření denně. Obrovské množství dat pročesávají algoritmy, které ale nejsou dokonalé.

Zde přichází na scénu občanská věda (citizen science). Možná si ještě pamatujete na projekt Planet Hunters, který stál třeba za objevem KIC 8462852. Registrovaní uživatelé prohledávali světelné křivky z Keplera a hledali poklesy jasnosti hvězd. Nedávno odstartoval projekt Exoplanet Explorers, což je vlastně totéž, ale zaměřené na data z nové mise Keplera s názvem K2.

Projekt byl před pár týdny (4. dubna) propagován v pořadu Stargazing Live v v australské ABC.

Během pouhých dvou dnů bylo provedeno 2 100 643 analýz od 14 947 dobrovolníků! Hned se začaly sypat potenciální objevy. Už za dva mohla být v televizi představena hvězda EPIC 245950175.

Vzdálený příbuzný TRAPPIST-1

EPIC 245950175 je tak trochu vzdáleným příbuzným TRAPPIST-1. Také v tomto případě se totiž jedná o kompaktní planetární systém. Planety jsou ale jen čtyři a mateřská hvězda je mnohem hmotnější – jedná se o oranžového trpaslíka.

Čtyři planety mají poloměr 2,3 až 3 Zemí a oběžné doby:

  • 3,6 dní
  • 5,4 dní
  • 8,3 dní
  • 12,8 dní

V nejbližší době se astronomové pokusí změřit hmotnosti planet. Vzhledem k jejich velikosti by to mělo jít pomoci měření radiálních rychlostí.

Teoreticky je ale možné také využít změny v časech tranzitů (TTV). Planety se vzájemně gravitačně ovlivňují, což by se mělo projevit nepatrnými odchylkami v časech tranzitů.

Data z Keplera sice odchylky v řádu minut neobjevila, ale s vyšší kadencí by to mohlo být možné. To už však bude úkol pro jiný kosmický dalekohled – například objevitele TRAPPIST-1 – kosmický dalekohled Spitzer. Kepler totiž danou hvězdu již nepozoruje.

Tip: podívejte se na zdařilé schéma multiplanetárních systémů

Zdroj: Four-Planet System in a Chain of 3:2 Resonances: A Televised Kepler/K2 Citizen Science Discovery

Reklama